Afbeelding

Devel Heroes wint in 3.2 seconde met 79-78 van Pioneers Almere

Lokaal

Soms zijn er seizoenen dat al vanaf het begin duidelijk is welke teams gaan strijden om het kampioenschap. Dit basketbal seizoen 2022-2023 is er zo een.

In de Heren senioren basketbalcompetitie regio west, was al snel duidelijk dat het eremetaal zou worden verdeeld tussen de Devel uit Zwijndrecht en de Pioneers uit Almere. En de makkelijkste manier om af te rekenen met een directe concurrent is om de wedstrijd tegen hen te winnen. Eerder in het seizoen op 5 november was dit niet gelukt door het team uit Zwijndrecht. De wedstrijd in Almere werd, 82 tegen 50.

Afgelopen zaterdag 4 maart was het zover. De thuiswedstrijd tegen onze gedoodverfde concurrent. Locatie Sophiahal, tijdstip 16.00 uur.

Met 11 speler onder begeleiding van coach Alpha Sow trad het Devel Heroes heren 1 team de wedstrijd aan. Een stuk meer dan onze tegenstander die met 8 spelers naar Hendrik Ido Ambacht was afgereisd. Om iets over 16:00 was de tip-off en eerste balbezit voor de Pioneers die snel een score maakte. 0-2 achter. Niet de gewenste start, maar de wedstrijd is nog lang. De gelijkmaker kwam gelukkig snel door Devel Heroes forward Michael Vogelaar. Kort daarop werden er door point-guard Lars Vermeulen twee driepunters gemaakt. De zone verdediging van Almere liet te veel ruimte toe en werd hier direct voor afgestraft. De zenuwen verdwenen langzaam, maar het fysieke spel neemt toe. Die eerste fouten worden gemaakt en strafworpen volgen aan weerszijden. Fouten en strafworpen worden deze wedstrijd een belangrijk thema zal later blijken. Als resultaat van goed teamspel en een strakke verdediging loopt de voorsprong voor het thuisteam uit naar 22-10, echter tegen het eind van het kwart vechten de Pioneers zich terug naar een achterstand van 24-18 voordat het eindsignaal van het kwart klinkt.

Waar het fysieke spel in het eerste kwart begon ging dat stevig door in het tweede kwart. De spelers uit Almere zijn, op enkele uitzonderingen na, langer en sterker. Dit komt ook terug in het spel. Het lichaam gebruiken bij baskatbal is toegestaan, maar te vaak wordt er te hard contact gezocht of een hand of ellenboog gebruikt waar het niet mag. De scheidsrechters zaten hier bovenop en dat resulteerde in veel fluitsignalen en vrije worpen. Vrije worpen die overigens slecht benut werden door het thuisspelende team. In totaal werden er 33 vrije worpen door het thuisspelende team gemist tijdens de wedstrijd. Inmiddels is de spanning terug in de wedstrijd. Na een paar minuten in het tweede kwart staat het 28-28, maar dankzij Devel Heroes Forward Giovanni Suijkens, die 10 punten op een rij maakte waaronder een driepunter tijdens het einde kwart signaal, werd het gelijkspel omgezet naar een voorsprong 38-34.

In het derde kwart werd de score alweer snel gelijkgetrokken door het team uit Almere. Waar in het begin van de wedstrijd er soms nog een voorsprong van 10 punten was te zien voor de Heroes zal dat dit kwart niet meer gebeuren. De scores blijven het hele kwart dicht bij elkaar. Ook het fysieke spel continueerde. In het kwart werden 12 fouten gemaakt en maar liefst 19 vrije worpen genomen. Zogezegd werden veel vrije worpen door het thuisspelende team gemist, maar langzamerhand liep de foutenlast bij het team uit Almere flink op. Tijdens het derde kwart hadden 3 speler van Almere al 4 fout achter hun naam staan. Dit kon wel eens een probleem gaan worden in het vierde kwart. Door het missen van de vrije worpen begint langzamerhand de tussenstand zich in het voordeel van de Pioneers te ontwikkelen. Aan het einde van het derde kwart is de tussenstand dan ook 53-56 in het voordeel van Almere.

Het vierde kwart…beide teams laten tekenen van frustratie zien. Het thuisteam vanwege het missen van veel vrije worpen en het uit-team vanwege hun onvrede over de arbitrage en foutenlast binnen team. Hier lijken de Heroes de meeste last van te hebben. Keer op keer lukt het maar niet om de oplopende achterstand in te halen. De voornaamste reden is het missen van de vrije worpen. Tot overmaat van ramp scoort de center van 2.10 meter van Almere ook nog 2 loepzuivere drie punters tijdens het kwart. Dit leken steken waar het thuisspelende team niet meer van kan terugkomen. Inmiddels zijn we beland in de laatste 2 minuten van de wedstrijd. Om de achterstand goed te maken, worden er snel fouten gemaakt en gehoopt dat Almere de vrije worpen zal missen. Dit lukt gedeeltelijk. De achterstand is terugbracht naar 73-76. De foutenlast wordt het team uit Almere is inmiddels te groot. Het is stuivertje wisselen nu. Allebei de teams staan voortdurend aan de vrije worp lijn en de score is inmiddels 76-77, met nog 3,4 seconden te gaan. Na de zoveelste fout mag Almere twee vrije worpen nemen. De eerste zit. Score 76-78. De tweede wordt expres gemist om zo snel mogelijk de tijd weer in te laten gaan, echter door een rebound en snelle pass van Forward Michael Vogelaar naar Giovanni Suijkens is er nog kans op 1 shot voordat de tijd verstrijkt. Twee snelle dribbels en de driepunterlijn is bereikt. 1 van de specialiteit van Giovanni Suijkens. Hij legt aan en de bal wordt op tijd geschoten. De bal raakt eenmaal de ring, tweemaal de ring, blijft vervolgens balanceren op de rand en valt precies de goed kant op. Driepunter! Hierdoor komt de eindstand op 79-78. Onder luid gejuich van het publiek rennen alle spelers het veld om Giovanni Suijkens te omhelzen. De winst is binnen en het team uit Zwijndrecht blijft hierdoor zicht houden op het kampioenschap dit jaar.

Ook viert het team dit jaar haar 50 jarig bestaan en zal in de komende tijd het basketbal feest programma kenbaar maken. Het is de bedoeling om in het najaar bij de opening van het nieuw basketbalseizoen, eredivisieteams naar Zwijndrecht te trekken om hun demo oefenwedstrijd in het Zwijndrechtse te laten plaatsvinden.