Onze gemeente heeft ook een gewassentuin binnen haar grondgebied gehad.
Onze gemeente heeft ook een gewassentuin binnen haar grondgebied gehad. Foto:

EEN GEWASSENTUIN

Tijdens een van de succesvolle presentaties van de tuindersfilm in Cascade is het veel Ambachters onlangs (weer) onder de aandacht gebracht welke sterke relatie er vroeger heeft bestaan tussen ons dorp en de tuinbouw. In dit verband is het aardig te weten waar ik recent achter ben gekomen. Onze gemeente heeft ook een gewassentuin binnen haar grondgebied gehad. Die tuin is in 1982 aangelegd in het kader van de feestelijkheden rond "Hendrik-Ido-Ambacht 650 jaar waard.'

Eerst kort iets over Hendrik-Ido-Ambacht 650 jaar Waard. In 1982 herdacht onze gemeente dat de Zwijndrechtse Waard, waarvan ons dorp deel uitmaakt, toen 650 jaar geleden werd (her-)bedijkt. In de maand september van dat jaar hebben hier toen allerlei feestelijkheden plaats gehad. Zo zijn er muziek- en zangavonden georganiseerd en er was een muzikale talentenjacht, Er was een expositie van werk van Ambachtse kunstenaars en sommige inwoners liepen in historische kledij. Een hoogtepunt was het bezoek van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.
Bij gelegenheid van dit feest is er in ons dorp ook een gewassentuin aangelegd. Deze tuin bevond zich aan de Vrouwgelenweg, de weg waaraan vermoedelijk indertijd ook de meeste tuinderijen van Ambacht hebben gelegen. De tuin lag tussen de Hoge Kade en de Krommeweg, dus aan de rand de bebouwde kom. Er werden allerlei gewassen gezaaid of geplant die typerend zijn (geweest) voor het agrarisch verleden van Ambacht. Deels waren dat gewassen die iedereen in het dorp nog wel kende. Maar ook planten die bijna zijn uitgestorven of nog maar sporadisch voorkomen. Tot die laatste categorie behoren onder meer meekrap, karwij en spelt. Maar ook koolzaad, suikerbieten wit vezelvlas, verschillende aardappelrassen en tarwesoorten, waren er te vinden, bij elkaar meer dan 25 soorten. Met de gewassentuin werd onder meer beoogd de vroegere betekenis van de tuinbouw in onze gemeente nog eens onder de aandacht te brengen. Daarnaast bleek de tuin bedoeld om te laten zien hoe gevarieerd alleen al het bestand aan akkerbouwgewassen in Nederland is.

De tuin was gedurende de feestperiode en ook daarna nog door iedereen te bezoeken. Het feestcomité had een speciale gids laten maken, waarvan ik onlangs een exemplaar in bezit kreeg. Voorheen had ik nooit van het bestaan van die tuin gehoord. Ik vraag me ook af hoe lang die tuin bestaan heeft. Zijn er lezers die weleens van het bestaan ervan hebben gehoord? Weet u er meer van? Ik hoor het graag. (06-22130438)

Historisch Genootschap

Arie Verhoeven