Een middag koersbal in Heerjansdam. Max Herlaar (beeld midden) meet welke bal het dichtst bij de jack ligt.
Een middag koersbal in Heerjansdam. Max Herlaar (beeld midden) meet welke bal het dichtst bij de jack ligt. Foto: Michel van Straten

Plezier met een 'Edammer kaasje'

Tekst en foto: Michel van Straten

Heerjansdam - Om de twee weken wordt er op woensdagmiddag in wooncentrum het Midden-Inn een groene vilten mat van twee bij acht meter uitgerold. De jack (een klein wit balletje) en twee sets koersballen (vier gele en vier zwarte) worden erbij gepakt en het spel kan beginnen. Koersbal. Doorgaans zijn er zo'n twaalf deelnemers, maar als het aan de animatoren Arno Hol en Max Herlaar ligt, worden dat er meer. Iedereen is welkom en deelname is gratis. Er wordt gespeeld van 14.00 tot 16.00 uur met halverwege een pauze.

Activiteiten
Het Midden-Inn biedt een keur aan activiteiten voor de bewoners, maar even goed voor mensen uit de omgeving. Een greep: biljarten, kaarten maken, seniorengym, schilderen/tekenen, pesten of klaverjassen. Arno Hol - hij beheert de appgroep van de koersballers - en Max Herlaar - hij fungeert bij het koersballen als spelleider - laten geen kans onbenut om iedereen op de mogelijkheden van het Midden-Inn te wijzen. "Het kost niets, je bent op een prettige manier bezig en je ontmoet tal van leuke mensen," verzekert het tweetal. Zo ook bij koersbal.

Regels en techniek
"Koersbal is geënt op het Engelse bowls en laat zich enigszins vergelijken met jeu de boules," legt Max Herlaar uit. "Het komt er op neer dat je met je geworpen ballen zo dicht mogelijk bij het witte balletje probeert te komen. Per spel heb je vier ballen en dus vier worpen. Zwart begint en vervolgens om de beurt. Veel fysieke kracht vraagt het spel niet en de spelregels heb je vrij snel onder knie. Dat maakt koersbal uitermate geschikt voor ouderen. Kijk maar naar onze deelnemers."
Arno Hol laat een bal zien, die door de vorm verdacht veel op een Edammer kaasje lijkt. De bal heeft een diameter van 10 cm en een gewicht van 750 gram. Het zwaartepunt van de bal ligt echter niet in het midden, maar aan de kant waar de bal met ringen gemerkt is. "Wanneer je de bal met zwaartepunt aan de rechterkant uit je hand laat rollen, maakt ie een curve naar rechts. Andersom gaat ie naar links. Maar dat gevoel heb je snel genoeg te pakken. Ach, kom gewoon meedoen."