Gerard stapte vorig jaar op 16 juli op de fiets en trapte 3000 kilometer van Sint Pancras naar Noord-Spanje.
Gerard stapte vorig jaar op 16 juli op de fiets en trapte 3000 kilometer van Sint Pancras naar Noord-Spanje. Foto:

Oud-Rijsoordenaar op Ambachtse fiets naar Santiago de Compostela

Rijsoord - De in Rijsoord geboren en getogen Gerard van Hal besloot vorig jaar, in het jaar dat hij zestig werd, te gaan fietsen naar Santiago de Compostela en naar Finisterre. Hij deed dat op de fiets van zijn zwager uit Hendrik-Ido-Ambacht, Henk Harmsen, man van zus Jantine, die in 2019 op veel te jonge leeftijd overleed als gevolg van de ziekte Alzheimer.

Het plan groeide afgelopen jaren in zijn hoofd en hij wilde niet wachten tot zijn pensioen. Je weet maar nooit of je dat haalt. En op 8 april vorig jaar bewees hij bijna zijn gelijk. Na het eten van, wat achteraf bleek, bedorven tonijn liep hij een histaminevergiftiging op met hartstilstand tot gevolg. Aanwezige artsen konden snel reanimeren en de geplande tocht kon doorgaan. Tijdens de tocht hield hij een blog bij die vele positieve reacties opriep. Dat heeft hem doen besluiten er een boek over te schrijven.

En nu wegwezen!
De titel van het boek is geworden ‘En nu wegwezen!’ Laat je meevoeren op een bijzonder avontuur vol uitdagingen en ontdekkingen, en ontdek waar de titel van het boek vandaan komt. Het boek beschrijft een onvergetelijke reis per fiets van Sint Pancras, Noord-Holland, de huidige woonplaats van Gerard, naar Santiago de Compostela. Een inspirerend reisverslag, dat niet alleen een verhaal vertelt over kilometers fietsen, maar ook over doorzettingsvermogen, avontuur en liefdadigheid.

3000 warme kilometers
Gerard stapte vorig jaar op 16 juli op de fiets en trapte 3000 kilometer van Sint Pancras naar Noord-Spanje, met een temperatuur die regelmatig opliep tot ver boven de dertig graden. Met elke trap kwam hij dichter bij zichzelf én bij het besef dat hij in tegenstelling tot zijn zwager Henk zo'n droomtocht kon maken. De route ging over oude wegen zoals beschreven door Clemens Sweerman. In zijn reisverslag neemt Gerard je mee langs de prachtige plattelandswegen van Frankrijk, over de toppen van de Pyreneeën, door de glooiende heuvels en de uitgestrekte hoogvlakte van Noord-Spanje, naar de iconische kathedraal van Santiago de Compostela en uiteindelijk naar het einde van de wereld, Finisterre. Het meest westelijke puntje van het Europese vasteland met een magnifiek uitzicht over de Atlantische oceaan. Onderweg ontmoette hij interessante mensen en leerde hij over verschillende culturen. Hij overwon talloze uitdagingen, zoals het beklimmen van steile heuvels, pech onderweg, diefstal en het trotseren van de elementen.

Opbrengst voor Alzheimer Nederland
Omdat Gerard van dichtbij heeft meegemaakt wat Alzheimer met mensen doet besloot hij de opbrengst van zijn boek te schenken aan Alzheimer Nederland, de stichting die onderzoek doet naar deze ingrijpende ziekte.

Kortom, dit reisverslag is een inspirerend verhaal over avontuur, doorzettingsvermogen en liefdadigheid. Een unieke kans om een verhaal te lezen over een bijzondere reis die niet alleen Gerard, maar ook de levens van anderen heeft beïnvloed. Met het kopen van dit reisverslag steun je de strijd tegen Alzheimer.Te koop via www.goededoelenboeken.nl of via www.gerardvanhal.com. Het boek is uitgevoerd met vele tientallen kleurenfoto's en verschijnt op 8 april. Bestellen kan nog tot 31 maart tegen de actieprijs van €22,95, daarna kost het €24,95.

Afbeelding
Afbeelding