Het visitekaartje van Ambacht bij de entree van de A15
Het visitekaartje van Ambacht bij de entree van de A15 Foto:

Het visitekaartje van Ambacht

Tekst en foto: Jan O’teur

H.I.Ambacht - De entree is meestal het visitekaartje van een gemeente. Het geeft je een eerste indruk van en schept tegelijkertijd bepaalde verwachtingen met betrekking tot de leefomgeving van de betreffende gemeente. De meeste gemeentes doen dan ook hun uiterste best om de entree van hun gemeente zo aantrekkelijk mogelijk in te richten. Dat geldt echter niet voor de entree vanaf de A15 naar onze gemeente.

Lelijke entree
Als je de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht vanaf de A15 binnenrijdt, is je eerste aanblik een grote hoeveelheid fietsen, die her en der tegen een aantal fietsenrekken of los in het gras staan, die omgevallen of omgewaaid op de grond liggen en die in een aantal gevallen zelfs het fietspad gedeeltelijk blokkeren. Bepaald geen fraai gezicht dus.

Wat is het geval? 
Een grote hoeveelheid jongeren uit Ambacht en sommige aanliggende gemeenten gaat met de bus naar hun school in Sliedrecht, Papendrecht, Dordrecht of Gorinchem. De dichtsbijzijnde bushalte is voor hen die aan de A15 bij de entree van Ambacht. En op die plek moeten zij hun fiets achter laten. Voorheen gebeurde dat door de fietsen tegen de hekken langs het oude fietspad aan te zetten. Ook geen fraai gezicht.

Ongeschikte fietsenrekken
De gemeente heeft daarom fietsrekken op het oude fietspad, dat inmiddels niet meer in gebruik is, aangebracht. In totaal 12 tweezijdige VelopA fietsenrekken met aanbindoog om de fiets aan vast te maken. In theorie bedoeld om 24 fietsen in te zetten, maar in de praktijk niet geschikt voor dat doel op deze plek. Op de windhoek waar de rekken geplaatst zijn waait het namelijk vaak zo hard, dat de wielen van de fietsen in de rekken krom trekken. Tegen elk rek wordt daarom slechts 1 fiets neergezet

Tekort aan parkeerplaatsen
De 40 fietsen, die hier gemiddeld in weer en wind worden neergezet moeten het in de praktijk dan ook met slechts 12 fietsenrekken doen. Met als gevolg, dat de overige fietsen overal worden neergezet waar het al dan niet uitkomt.

Arie, die in Sliedrecht op het Griendencollege naar school gaat wijst erop, dat er al lange tijd veel te weinig parkeerplekken zijn voor de fietsen. “Bovendien staan ze de hele dag onbeschut in weer en wind en dat is niet best voor onze goede fietsen”.

Onveilig alternatief
Aan de andere kant van de A15 bij de bushalte richting Rotterdam staat in de luwte wel een overdekte parkeerplaats voor fietsen. Door wie die daar is neergezet is niet duidelijk. Rijkswegverkeer of de gemeente Ridderkerk?
“Om daar te komen en terug naar de bushalte aan deze kant van de weg te lopen moeten we in de spits 4 keer de weg oversteken, dat duurt door de afstelling van de stoplichten veel te lang en is bovendien knap gevaarlijk”, aldus Arie.

Veilig alternatief
Op nog geen 50 meter afstand van de bestaande parkeerplek is aan de Ambachtse kant voldoende ruimte voor een veilige overdekte parkeerplek, die van de grote weg nauwelijks te zien is. Je kan je afvragen waarom de gemeente Ambacht wel naar verluidt 100.000 euro kan uittrekken voor het overdekt en gratis opladen van 11 elektrische fietsen, maar geen geld kan of wil uitgeven voor een fatsoenlijke overdekte fietsenstalling in de buurt van de bushalte voor de schoolgaande jeugd. En daarmee tevens een uitgelezen kans mist om de entree van ons mooie dorp vanaf de A15 een stuk aantrekkelijker te maken!

Het visitekaartje van Ambacht bij de entree van de A15