De gedecoreerden v.l.n.r. de heer Schipper mevrouw Kind, mevrouw Kool en de heer Koster met burgemeester Heijkoop.
De gedecoreerden v.l.n.r. de heer Schipper mevrouw Kind, mevrouw Kool en de heer Koster met burgemeester Heijkoop. Foto: Cees van Meerten FotoExpressie

Lintje voor vier Ambachters

Tekst: Trudy Wehrmeijer
Foto: Cees van Meerten

H.I.Ambacht - Collega’s die ineens voor de deur staan, een afspraak met een wethouder. Op verschillende manier zijn vier Ambachters vorige week woensdag naar het gemeentehuis gelokt. Daar werden zij tijdens de traditionele ‘lintjesregen’ op de dag voor Koningsdag, verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Alle vier werden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Jan Heijkoop speldde hen de bijbehorende versierselen op. Met elkaar hebben ze gemeen dat ze heel verrast waren en hun inzet eigenlijk vanzelfsprekend vinden. 

"Vijfsterrenvrijwilliger" mevrouw Kind – van 't Verlaat begon bijna veertig jaar geleden haar vrijwilligerswerk bij de Nederlandse Patiënten Vereniging afdeling Hendrik-Ido-Ambacht. Inmiddels is ze al meer dan 25 jaar vrijwilliger bij de Blije Borgh. Naast koffie schenken koppelt zij  ondermeer vrijwilligers en mensen die graag bezoek zouden willen ontvangen aan elkaar. Bovendien verleent ze mantelzorg aan haar echtgenoot. Niet verwonderlijk is het dan ook dat vanuit verschillende kanten uit Ambacht het verzoek kwam haar te eren. Zelf vindt ze haar werkzaamheden niet zo bijzonder. “Je doet het gewoon, omdat je er goed gevoel bij hebt”.

Mevrouw Kool – van Mourik was acht jaar lang raadslid voor het CDA, waarbij ze zich vooral sterk maakte voor de positie van minderbedeelden. Daarnaast is ze heel actief in het kerkenwerk van De Open Hof. Ze is ouderling geweest en heeft zich ingezet voor vorming en toerusting en daarvoor bijeenkomsten rondom een thema georganiseerd. Daarnaast heeft ze in de beroepingscommissie gezeten en mede het kinderkerstfeest en zaterdagavondcafé georganiseerd. Tegenwoordig is ze actief betrokken bij De Groene Kerk, waarbij het gaat om verduurzaming en consuminderen. Haar omgeving roemt haar kracht om mensen te inspireren en te enthousiasmeren. Zelf wijst ze erop dat ze al dat werk niet alleen heeft gedaan en doet. “Je doet het met elkaar, dat maakt het leuk”. Met de smoes dat er een afspraak was met wethouder Van Die lokte een mede-organisator haar naar het gemeentehuis. Daar wachtte haar familie haar op.

De heer Leen Koster is in het dagelijks leven koster bij de PKN Bethelkerk te Zwijndrecht. Daarnaast zet hij zich al meer dan 25 jaar in voor diverse koren en zangverenigingen. Zo is hij medeoprichter, voorzitter en inspirator van Christelijk Reiskoor 'Holland zingt'. Voor De Open Hof organiseerde hij jarenlang zondagavondzangdiensten, die vrijwel altijd tot een volle kerk leidden. Een vriend kwam hem ophalen in de Bethelkerk. “We kwamen steeds dichter bij het gemeentehuis en daar zat mijn hele familie. Ik was echt verrast. Het is echt bijzonder als je blijkt aan de beurt te zijn voor een lintje”.

De heer H. Schipper is al meer dan 40 jaar werkzaam bij Petrus Datheenschool in Rotterdam. Hij zet zich als directeur meer dan 100 procent in, verricht ook vrijwilligerswerk voor de school en valt waar nodig in als leerkracht. Daarnaast is hij al ruim 20 jaar actief in de Petrakerk. Hij was er diaken, ouderling en bezoekbroeder voor oudere en eenzame mensen. Inmiddels is hij scriba. Ook geeft hij catechisatie aan mensen met een beperking. Een lintje vond hij altijd iets voor anderen. "Veel mensen verdienen dat meer. Ik doe gewoon mijn werk en dingen die op mijn weg zijn gekomen”. Woensdag stonden er twee collega's voor zijn deur die aankondigden hem mee te nemen naar iets bijzonders. "Ik kon niet meer terug maar achteraf was het een geweldige dag met mijn kinderen en kleinkinderen”.