Afbeelding
Foto:

Ruimte in huis en hart

Regio - ‘Je moet wel gek zijn, om zomaar iemand in je huis op te vangen!’ Elza Hogendoorn, coördinator van De Rustplek Dordt en omstreken, komt deze uitspraak regelmatig tegen. Ze is er echter van overtuigd dat gastgezinnen niet gek zijn, maar dat ze helpen aan het oplossen van een groeiend probleem. 

De Rustplek
De Rustplek is een initiatief dat gastopvang bij mensen thuis mogelijk maakt en de gastgezinnen begeleidt. Soms zitten mensen tijdelijk zonder woonruimte, omdat ze uit een lastige situatie komen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Iedere gast die zich aanmeldt bij De Rustplek Dordt krijgt dan ook een intensief gesprek om na te gaan of De Rustplek de geschikte oplossing kan bieden. Het moet echt gaan om een overbruggingsperiode van maximaal 6 maanden waarin iemand de kansen grijpt om het leven weer op te bouwen.

Gastgezin
Gastgezinnen van De Rustplek zijn heel gewone mensen; jonge gezinnen, oudere echtparen met uitgevlogen kinderen, singles, gezinnen met tieners. Mensen met één gemeenschappelijke deler: zij hebben ruimte in huis, maar vooral in hun hart. De ruimte die zij bieden kan een kamer zijn, maar ook een zolder of bijgebouw.
Vrijwilligers
Gastgezinnen worden begeleidt door ervaren en bekwame vrijwilligers van De Rustplek. Allereerst in het vaststellen van wat zij te bieden hebben: welke doelgroep past bij hen, eet de gast wel of niet mee, wanneer of waar wensen ze privacy? Ook bij de plaatsing en het daarop volgende traject blijft een vrijwilliger betrokken. Want opvang bieden doe je niet zomaar, dat vraagt ondersteuning.

Zinvol
Elza merkt dat het bieden van opvang geen geringe opgave is, maar tot nu toe ervaart elk gastgezin het tegelijk als een verrijking. ‘Het is zinvol, je kunt echt iets betekenen voor iemand,’ vertelt een gastgezin. ‘Je leert er zelf ook ongelooflijk veel van.’ Een andere Rustplek deelt: ‘De gast stond ineens voor óns te koken!’

Ken jij iemand die voor korte tijd een gastgezin nodig heeft? Of heb jij ruimte in je huis? En vooral: in jouw of jullie hart? Maak dan kennis met De Rustplek in deze regio. Dat kan op onze informatieavond op 11 mei 2023 om 20:00 in de Andreaskerk (J. v. Heemskerckstr. 19, Dordtrecht) of door contact op te nemen via derustplek@samendordt.nl. Zie samendordt.nl/derustplek voor meer informatie.