Veiligheidsstrook
Veiligheidsstrook Foto:

Maaibeleid

Waterschap Hollandse Delta is verantwoordelijk voor het onderhoud van een groot gebied aan wegbermen, dijken en watergangen. Het maaien daarvan is noodzakelijk voor bijvoorbeeld de verkeersveiligheid, dijkveiligheid en de doorstroming van de watergangen. We maaien dus met beleid.

Biodiversiteit en waterkwaliteit
Daarnaast wil het waterschap met het juiste beheer werken aan het behoud en bevorderen van de biodiversiteit. Dat doen we door het maaisel af te ruimen en bermen gefaseerd te maaien. Gefaseerd maaien betekent dat er per maaibeurt een deel van de berm of dijk niet gemaaid wordt. Ook in watergangen laten we waar mogelijk een deel van de planten staan. Waterplanten zijn belangrijk voor de waterkwaliteit en daarom is het belangrijk dat er planten overblijven na een maaibeurt.

Veiligheidsmaaien
Het maaiseizoen begint in de tweede week van mei met de zogeheten veiligheidsronde. Daarbij worden zichthoeken en verkeersveiligheidsstroken langs wegen en fietspaden gemaaid. Per weg wordt bekeken hoe breed deze strook gemaaid moet worden.

Bermen en dijken
Vanaf begin juni start de eerste maaironde waarbij bermen en dijken volledig worden gemaaid. Ziet u een onveilige situatie? Maak dan melding bij het waterschap. Het is niet toegestaan zelf de berm te maaien.