Vertrekkend dominee Jan Breman
Vertrekkend dominee Jan Breman Foto: Jan-Willem Schneider

Ds. Jan Breman uit Rehobothkerk
met emeritaat

Tekst + Foto: Jan Willem Schneider

Zwijndrecht - Ds. Jan Breman van de Christelijke Gereformeerde Rehobothkerk ging op 1 mei met emeritaat. De predikant bereikt dit jaar zijn pensioengerechtigde leeftijd en staat sinds 2007 in Zwijndrecht. “Hoewel ik soms moeilijke situaties heb meegemaakt, weet ik me door God gedragen. Hij gaf mij telkens kracht, wijsheid en liefde”, blikt Breman dankbaar terug.

In zijn werk wil de emeritus predikant zich laten leiden door Jezus Christus. “Mijn missie is om mensen bij Jezus te brengen en te houden zonder water bij de wijn te doen. En ja, dan vertrekken sommige mensen, maar dat was bij Jezus niet anders. De apostel Johannes beschrijft bijvoorbeeld dat zelfs volgelingen van Jezus afhaakten, nadat Hij vertelde dat Christus het eeuwige leven is. Maar ondanks alle weerstand blijft Jezus beslist aandringen, waarbij Hij zelfs vergeving aanbiedt! Zo stelt Christus telkens zijn liefde tegenover de menselijke ontrouw. Voor die genade ben ik erg dankbaar en dat draag ik graag uit!”

Dominee op straat
Breman vertelt graag over Gods goedheid die hij ervaart. “Ik verlang ernaar om het evangelie te delen, zowel in als buiten de kerk. Zo zocht ik contact met de buurt waarin ons kerkgebouw staat. Ik sprak toen een man die was afgeknapt op de schijnheiligheid in de kerk. Toen hij dat vertelde, vroeg ik hem of hypocrisie buiten de kerk ook voorkwam. Dat beaamde de man, waarna we al snel een goed gesprek kregen!” Naast gesprekken organiseerde Breman jaarlijks diensten op het plein naast de Rehobothkerk. “Op Tweede Pinksterdag beleggen we een openluchtdienst in onze wijk. Dat trekt altijd wel aandacht en ik hoorde dat sommige buurtgenoten zelfs vanuit hun woningen hebben meegeluisterd. Prachtig! Verder hebben we nog de tweewekelijkse koffieochtenden waarop iedereen welkom is.”

Bidden met burgemeester
Breman was niet alleen op straat te vinden, maar ook in het gemeentehuis. Hij vertelt: “Ik herinner me nog levendig een ontmoeting met oud-burgemeester Dominic Schrijer waarna ik met hem mocht bidden. Het heeft me verrast dat de PvdA’er daarmee instemde! Als burgervader was Dominic erg betrokken op onze woonplaats, evenals zijn opvolger, Hein van der Loo.” Naast burgemeesters ontmoette Breman geregeld andere predikanten uit Zwijndrecht. “We kwamen bij elkaar op de interkerkelijke gebedskring waar ook collega’s aanschoven uit de Bethelkerk en de Develhof. Samen baden we voor moeilijke situaties als de oorlog in Oekraïne. Verder deed ik kanselruil met beide vrijgemaakte kerken, evenals met ds. Floor Maaijen uit de hervormde Oude Kerk.”

Liefdevolle gemeenschap
Hoewel de kerken goed samenwerken, is een fusie niet aan de orde, benadrukt Breman. “Samengaan is niet nodig, want elke kerkelijke gemeente heeft een eigen plek (en taak) in de eigen buurt. Het gaat erom dat we samen het evangelie uitdragen in onze omgeving.” Dat deed Breman vooral tijdens de zondagse diensten waarin de predikant Gods Woord uitlegde en doorgaf in de preken. Op doordeweekse dagen bestond zijn werk uit het voorbereiden van deze diensten, het bezoeken van kerkleden en het geven van catechisaties aan de jongeren. “Op de catechisatie gaf ik les over God en de Bijbel. Buiten de lessen om speelde ik soms volleybal met de jongeren en ik vond het geweldig om ze zo te leren kennen! Met de overige gemeenteleden kon ik ook goed overweg; de Rehobothkerk vormde een liefdevolle gemeenschap. Ik ben God dankbaar dat Hij mij in deze gemeente heeft gebracht!”