Staand v.l.n.r: Rini Leeuwenburg, Hennie Kruithof, Jan Huisman, Kees Bunk, Ad Brons, Jan van Oorschot, Jan Drinkwaard, Cor Mastbergen. Gehurkt v.l.n.r: Wim Broere, Koos Bos, Hennie van de Linden, Bas Vermaas, Wim van Meggelen, Wout Lems, Hennie Gouw.
Staand v.l.n.r: Rini Leeuwenburg, Hennie Kruithof, Jan Huisman, Kees Bunk, Ad Brons, Jan van Oorschot, Jan Drinkwaard, Cor Mastbergen. Gehurkt v.l.n.r: Wim Broere, Koos Bos, Hennie van de Linden, Bas Vermaas, Wim van Meggelen, Wout Lems, Hennie Gouw. Foto:

Barendrechter Jan Huisman werd Heerjansdammer

Vandaag een elftalfoto van een voetbalclub nipt buiten het verschijningsgebied van De Brug. Maar slaan we het ‘bruggetje' inzake de 3e speler staande vanaf links, dan is de link naar ‘onze' regioclub Heerjansdam alsnog gelegd. Keurig met de gebruinde armen over elkaar poseert de hier pas 21 jarige Jan Huisman met zijn club Barendrecht voor aanvang van het seizoen 67/68 op het eigen Sportpark Ziedewij. Jan Huisman startte zijn voetballoopbaan bij ‘zijn club' Barendrecht. Daar veroverde hij reeds als 17-jarige een plek in het eerste elftal. Maar in 1970 besloot Jan een keer een paar andere stoute voetbalschoenen aan te trekken. Hij verkaste naar buurman Heerjansdam, dat in die tijd op het hoogste niveau (1e klasse) uitkwam. Waar hij bij Barendrecht, als piepjonge aanvoerder, nog met Henny Kruithof het centrale verdedigings-duo vormde gebruikte de Waaldorpclub de duelsterke Huisman vaker als centrale middenvelder. Hoewel hij in noodgevallen altijd weer oproepbaar als verdediger was. Jan moest het niet van zijn snelheid hebben maar was wél een snelle denker. Hij had ook een neusje voor de goal en positioneerde zich, seizoenen achtereen, als een betrouwbare basisspeler voor de groen-zwarten. Winnaar Huisman vocht zich na een zwaar bedrijfsongeval, waarin hij diverse botbreuken opliep, weliswaar weer terug in de basis-elf maar wist zich hierna niet meer te manisfesteren als de ‘oude' voetballer van weleer. Ongewild is deze teamplayer bij uitstek ook nog houder van een uniek record. In een uitwedstrijd met Barendrecht tegen RVVH schoot Jan in een mum van tijd twee keer raak! Helaas deed Jan dit, nota bene bij 0-0, wel twee maal bij zijn eigen doelman Kees Bunk! Een record dat ze Jan in elk geval nooit meer af zullen pakken. Als we deze prachtige elftalfoto terloops nalopen observeren we nog een aantal dragende Barendrechters. Met Rini van Leeuwenburg en met name Hennie Gouw staan er nog een paar klasbakken op deze foto. Rini was een technisch begaafd talent en de vaardige, met altijd veel overzicht voetballende Gouw, keerde via DHC' 66 (dat in seizoen 66/67 na een fusie met Xerxes als Xerxes/DHC'66 verder ging) terug uit het betaalde voetbal. Tussen Leeuwenburg en Jan Huisman laat Hennie Kruithof als enige de armen losjes langs het lichaam bungelen. Kruithof verruilde zijn Barendrechtse shirt ook nog 1 seizoen voor het destijds hoger spelende Rijsoord.