Het plein mooi verlicht. Foto: Chris Moorman
Het plein mooi verlicht. Foto: Chris Moorman Foto: Chris Moorman

Het oude schoolplein bruist weer

Lokaal

De gemeente Zwijndrecht nodigde inwoners, ondernemers en andere relaties dan ook uit voor een nieuwjaarsfeest tweeduizend drieëntwintig. Om de genodigden niet teveel te verrassen werden zij wel op de hoogte gesteld van de start van het feest op het raadhuisplein met chocolademelk, oliebollen muziek en entertainment. Dat het feest buiten zou beginnen en binnen voortgezet zou worden was ook duidelijk. Het raadhuisplein is een duidelijk begrip in Zwijndrecht, het plein voor het raadhuis maar in het begrip zoals in de uitnodiging bedoeld was, bleek de gemeente het aangrenzende plein naast de nieuwbouw te bedoelen. Met de nieuwbouw van het gemeentehuis ontworpen door EGM architecten uit Dordrecht  is het Raadhuisplein een zijstuk rijker.

Ontwerp doet zijn werk
In het ontwerp van EGM is de bestrating naar binnen doorgetrokken totdat men  de balie voorbij is. De bedoeling daarvan is buiten en binnen te verbinden zoals ook het doel van het nieuwjaarsfeest was. Wie dat nog nooit opgevallen is, let vooral op de bestrating buiten en binnen voor de balie nieuwe stijl op het plein honderd jaar geleden was de feestelijke buitenruimte. Deze was aangekleed met feestverlichting en foodtrucks voor de hapjes en drankjes, het schoolplein voor de Julianaschool. Het was dan ook een mooi gezicht de bezoekers aan te zien komen zoals de kinderen dat honderd jaar eerder ook deden, tot hun plein bebouwd werd met een politiebureau en het gemeentehuis de ruimte overnam.

Levendigheid herstelt
Nu werd het plein dus in levendigheid weer herstelt en zag het met de lampjes en aankleding met gezellige muziek maar ook een feeërieke steltenloopster er daadwerkelijk feestelijk uit. Het om zeven uur begonnen feest liet dit oude schoolplein mooi vollopen  en toonde het nieuwe gemeentehuis en mooie uitgelichte oude raadhuis op een andere manier. Met een optreden van de salsa brassband La negra die al swingend naar buiten kwam, werd na hun optreden iedereen genodigd deze swingende drumband te volgen om binnen de receptie voort te zetten.

Lampjes op het plein
De verlichting buiten en de gezelligheid binnen maakte de start van het nieuwe jaar in Zwijndrecht wel heel gezellig. Bestuurders uit de regio Drechtsteden van o.a Hardinxveld, Sliedrecht en Dordrecht  konden de nieuwe opzet zeker waarderen. Al jaren bezoeken bestuurders uit de Smart Delta Drechtsteden elkaar recepties om zo de onderlinge verbinding te bevestigen.  

Oud en nieuw verbonden
Een bekend Landschapsarchitect uit de regio Adriaan Geuze die in de regio Drechtsteden actief is (en ook aan het Veerplein heeft gewerkt) keek bij een bezoek aan het gemeentehuis al weer terug naar zijn basisschool waar hij jaren leerling was geweest. Andere oud leerlingen die het echte schoolplein hebben meegemaakt zijn er niet veel meer in leven, maar zij die nu het feest bezocht hebben lieten zich ontvangen door jazzmuziek op het plein. Muziek die in die periode zeker niet bij de Julianaschool hoorde, een school die nu gewoon met zijn tijd is meegegaan maar nog steeds met hun pracht gevel te bewonderen is vanuit het gemeentehuis.

De historie is nog zichtbaar
Natuurlijk kan je er ook gewoon langs wandelen en valt rondom deze historische plek oud en nieuw te bewonderen. In de buitenruimte staat kunst, de vredespaal en liggen er stolpersteine in de Juliana van Stolbergstraat. Het nieuwjaarsfeest binnen kreeg ook een ander aanzien. Vanuit vier hoeken presenteerden de wethouders middels een pitch samen met initiatiefnemende ondernemers zichzelf gericht op tweeduizend drieëntwintig. Burgemeester Hein van der Loo vatte dit allemaal kort samen zonder een traditionele nieuwjaars speech te houden. Zwijndrecht kan terugkijken op een geslaagd feest en een mooi gebruik van hun feitelijk historische plein.

Tekst: Chris Moorman