Afbeelding
De fontein van Pieter d’Hondt op de rotonde bij de Koninginneweg vertoont achterstallig onderhoud en lekt. Bron: Google Streetview

Gebrekkig onderhoud nekt fontein

Politiek

 De fontein met vijf beelden op de rotonde aan de Koninginneweg, de Burgemeester Doumaweg, de Pieter Zeemanstraat, de Antoni van Leeuwenhoekstraat en de Da Costastraat in Zwijndrecht vertoont zulke ernstige gebreken wegens achterstallig onderhoud, dat het kunstwerk dringend gerenoveerd moet worden. Dat heeft wethouder Jacqueline van Dongen tijdens de caroussel van 10 januari laten weten. Zij gaf hierbij aan dat hiervoor een investeringskrediet van vierhonderdtachtigduizend euro nodig is.

De fontein met beeldengroep werd in de zestiger jaren ontworpen door wijlen kunstenaar Pieter d’Hont in opdracht van de gemeente Zwijndrecht. De vier figuren rond de binnenste fontein verbeelden wetenschap, kunst, arbeid en geloof. Ze omringen een moeder met kind als symbool van het leven. Volgens de visie van de kunstenaar zijn deze vijf begrippen een belangrijke voorwaarde voor een menswaardig bestaan. “Zonder dat fundament kan een samenleving niet functioneren” , zei d’Hondt daarover destijds.

Lekkages
In samenwerking met het Ingenieursbureau Drechtsteden (IBD) is onderzocht wat er aan renovatie moet gebeuren. Uit dit vooronderzoek is gebleken dat de betonvloer in het verleden is voorzien van een coating die inmiddels dermate is verouderd dat deze als niet langer functioneel beschouwd moet worden. “De niet werkende coating vormt één van de oorzaken van de lekkages. Daarnaast is het beton op verschillende plekken beschadigd en is als gevolg van onderlinge werking tussen betonplaten ruimte ontstaan tussen de constructieve onderdelen in de onderbak. Als gevolg hiervan is de werking van de dilatatievoegen onvoldoende en zijn lekkages ontstaan. Verder vertonen de natuurstenen wanden en voetstukken veel kleine beschadigingen in de vorm van loslatende voegen. Ook dit heeft lekkages tot gevolg. Tot slot is er in de bovenbak van de fontein een scheur geconstateerd die gerepareerd moet worden om uitbreiding van deze scheur in de toekomst te voorkomen”, zo luiden de bevindingen.

Voor de voorbereiding en renovatie van de fontein is budget benodigd. Deze kosten kunnen niet worden opgevangen binnen het reguliere budget voor onderhoud van kunst in de openbare ruimte. Daarom moet de raad toestemming geven tot het wijzigen van de begroting.

Nazaten
In het raadsvoorstel is uitgegaan van herstel in lijn met het originele ontwerp. “De nazaten van Pieter d’Hondt hebben de artistieke rechten van de fontein. Zij willen echt graag dat het herstel zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp moet blijven”. Dat zullen wij dan ook zeker doen, beloofde de wethouder, die ook toezegde dat het groen rondom de fontein gehandhaafd zal blijven.

Van Dongen onderkende dat de kosten lager waren geweest als de fontein beter was onderhouden. “Ik kan geen berekeningen maken, maar als je iets goed onderhoudt, geef je vaker een klein bedrag uit en voorkom je hele grote investeringen. Zo’n tien jaar geleden lekte de fontein ook, maar er was destijds geen geld voor herstel. Dat is een keuze die we toen met zijn allen gemaakt hebben.” Van Dongen hamerde erop om zo snel mogelijk met het herstel te beginnen en is verheugd met de brede steun: “Ik ben heel blij dat u allen daar ook de noodzaak van onderschrijft.”

Het voorstel zal als hamerstuk worden doorgeleid naar de raad om te worden aangenomen.

Tekst: Jacqueline van Dalen