Present Uitvaartzorg

Alles wat speelt rondom het overlijden van een dierbaar persoon en een uitvaart… er wordt veel over gesproken, en er zijn een hoop vragen die gesteld worden.

Als Present Uitvaartzorg vinden we het belangrijk om duidelijke antwoorden te geven en open te communiceren. Dit jaar zult u elke maand een column van ons vinden in deze krant. Daarin bespreken we zaken waarvan we denken dat het voor de lezers van belang kan zijn.

Zeker na afloop van een uitvaart worden aan ons veel en soms hele directe vragen gesteld. We blijven altijd aanwezig tot de laatste gast is vertrokken, uit betrokkenheid met zowel de familie als de aanwezige gasten. Ook de laatste weken werden weer veel vragen gesteld, een kleine opsomming:

Wat kost een uitvaart? Ik wil ook in de uitvaart werken, welke opleiding moet ik volgen? Mag en kan alles weer en klopt het dat er weer “grote” uitvaarten zijn? Kan ik mijn wensen alvast vastleggen? Wat een mooi beroep heb je, maar wel zwaar zeker? Hoe krijg je toch altijd zoveel fijne collega’s om je heen verzameld? Hoe kan het dat de klok precies begon te luiden toen we de begraafplaats opliepen? Huilen jullie nooit? …

Het klinkt misschien als een open deur, maar gelukkig kan er tegenwoordig meer dan vroeger om een uitvaart persoonlijk te maken. De tijd dat een man in een zwart pak met een hoge hoed op vertelde hoe het moest, ligt achter ons. En er is ook veel meer openheid gekomen. Veel produkten kunnen op internet bekeken worden en een ondoorzichtige kostenopgave is zeker niet meer van deze tijd. Een goede zaak! In een toch al verdrietige periode is transparantie en openheid noodzakelijk. 

Maar ook het vooraf nadenken over een (uw) uitvaart kan zowel voor uzelf als de nabestaanden rust geven. Al is het op hoofdlijnen.

Vragen mogen (en moeten) dus gesteld worden. Als u een idee heeft voor een onderwerp dat volgens u aan bod moet komen, neem gerust contact op. In de volgende column zullen we bespreken wat de verschillen zijn tussen een "algemeen graf” en een "particulier graf”. Dat is vaak een moeilijke maar hele belangrijke keuze met zowel emotionele als financiële consequenties.