De eerste schop in de grond v.l.n.r. wethouder Jacqueline van Dongen, Abdel El Hassani van SPIE en Karl Heinz van der Made van DELTANetwerk
De eerste schop in de grond v.l.n.r. wethouder Jacqueline van Dongen, Abdel El Hassani van SPIE en Karl Heinz van der Made van DELTANetwerk

Eerste schop in de grond

Lokaal

Afgelopen woensdag 18 januari zijn de graafwerkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Zwijndrecht van start gegaan. In de komende 2 jaar worden 22.000 adressen in ‘Drecht en Dam’ aangesloten op glasvezel. Wethouder Jacqueline van Dongen verrichtte de aftrap door samen met Karl Heinz van der Made, directeur van DELTANetwerk en Abdel El Hassani, Business unit manager van aannemer SPIE de eerste schop in de grond te steken als symbool voor de start van het glasvezelproject.

“We zijn vandaag getuige van de uitvoering van een raadsbreed gedragen motie uit 2021”, vertelt wethouder Jacqueline van Dongen. “Vandaar dat er zo veel raadsleden aanwezig zijn”. Een van die raadsleden is Daan Spanjersberg, fractievoorzitter van de VVD, die samen met de CDA de motie indiende. “Wij constateerden indertijd, dat in Zwijndrecht nog vrijwel geen glasvezelnetwerk beschikbaar was voor de inwoners en dat Zwijndrecht daarmee landelijk als ook in de regio achterliep op deze voorziening. En dat terwijl glasvezel volgens het Centraal Planbureau werd gezien als ‘het belangrijkste medium voor datatransmissie’”. Met de motie werd het college opgeroepen om een actieve rol aan te nemen voor het realiseren van een glasvezelnetwerk in Zwijndrecht en dat voor alle inwoners van Zwijndrecht. “En zie hier het resultaat: binnen nu en 2 jaar kunnen alle inwoners van Zwijndrecht, die dat willen, aangesloten worden op het nieuwe glasvezelnet”, aldus een trotse Daan Spanjersberg.

Karl Heinz van der Made, directeur van DELTANetwerk verwelkomde de aanwezigen, die de kou getrotseerd hadden om de start van dit giga-project mee te maken en gaf aan blij te zijn, dat het papierwerk achter de rug was en dat met de daadwerkelijke aanleg van het glasvezelnet kon worden begonnen. Wethouder Jacqueline van Dongen benadrukte dat het glasvezelnet wordt aangelegd voor alle inwoners van Drecht en Dam - een uitdrukking van Jacqueline, waarmee ze kortweg Zwijndrecht en Heerjansdam in een adem benoemt. –, zowel voor de woningen als de bedrijven. Abdel El Hassani van aannemer SPIE beloofde de overlast tijdens de uitvoering van het project zo veel mogelijk te beperken. Waarna de drie elk een schop in de grond staken en voor de fotograven poseerden. En daarmede is het project van start gegaan!

“Met glasvezel heb je een stabielere verbinding met veel meer internetsnelheid en een oneindige capaciteit”, aldus de site van DELTANetwerk. Heel mooi, maar wat betekent de aansluiting op glasvezel nu voor mij?, zo zult u zich afvragen. Wij vroegen het aan Ronald Flinterman, projectleider glasvezelcampagne van DELTANetwerk.

Met glasvezel bent u volgens hem verzekerd van de volgende voordelen:

1. Een haarscherpe en niet haperende tv-verbinding
Jouw (interactieve) tv-programma’s zullen minder haperen. En een programma terugkijken of netflixen kan ook zonder gedoe.
2. Gamen zonder haperen
Je hebt een snelle responstijd en géén vertragingen meer in je spel! Even een nieuw spel downloaden? Ook zo gepiept.
3. Met z’n allen tegelijk online
We doen steeds meer dingen tegelijk online. De één zit te gamen, terwijl de ander bestanden downloadt of films streamt. Met glasvezelinternet kunnen meerdere mensen in het gezin probleemloos online zijn.
“Wilt u meer informatie over glasvezel en de aanleg van het netwerk dan bent u van harte welkom in het Glasvezel Informatiepunt in Winkelcentrum Walburg, waar ik en mijn collega’s u dagelijks tussen 11.00 en 18.00 uur graag te woord staan” , aldus Ronald.

Tekst en foto: Jan O’teur