Hoewel de hulpdiensten snel na de schietpartij arriveerden, was de schutter al gevlucht.
Hoewel de hulpdiensten snel na de schietpartij arriveerden, was de schutter al gevlucht. Foto: Jan-Willem Schneider

Schietpartij winkelcentrum Walburg: één dode en één zwaargewonde

Tekst en foto's: Jan-Willem Schneider

Zwijndrecht - Op zaterdagmiddag 21 januari schoot de 49-jarige Minh Nghia Vuong (alias Lucky) twee vrouwen neer bij winkelcentrum Walburg. De slachtoffers waren een moeder (66) en dochter (38) die beschoten werden op de parkeerplaats voor de Aldi. De moeder is ter plekke overleden, terwijl haar dochter na reanimatie naar het ziekenhuis is gebracht. Ze is de ex-partner van de schutter, meldde de politie die nog altijd onafgebroken naar de dader zoekt. “We zetten alles op alles om meneer aan te houden”, benadrukt een woordvoerder.

In de zoektocht naar Minh heeft de politie op 23 januari een auto gevonden op de Veldslahof in Zwijndrecht. Agenten vermoeden dat verdachte de auto daar geparkeerd heeft om verder te vluchten in een grijze Skoda Octavia met kenteken KV-121-F. Omdat de schutter levensgevaarlijk is, wil de politie hem zo snel mogelijk neutraliseren. “We zoeken met man en macht naar de voortvluchtige om hem aan te houden. Dit gebeurt met zichtbare en onzichtbare middelen. Afgelopen dagen hebben we al diverse invallen ondernomen en huiszoekingen verricht om Minh te vinden. Dit heeft nog niet geleid tot de aanhouding van de verdachte. Vandaar onze oproep: Heb je tips? Of zie je de genoemde Skoda of verdachte zelf? Bel direct 112 en benader hem niet zelf.”

Paniek
Hoewel de hulpdiensten snel na de schietpartij arriveerden, was de schutter al met zijn auto gevlucht. Omdat het directe gevaar geweken was, bleven de meeste winkels open. “Dat deden we ook om verdere paniek te vermijden”, verduidelijkt Robbert Stoopman, voorzitter van de winkeliervereniging. Het parkeerterrein werd wel gedeeltelijk afgezet voor sporenonderzoek. De afsluiting duurde tot 22.00 uur, zodat veel bezoekers van het winkelcentrum niet bij hun auto of fiets konden. De maatregel kon rekenen op begrip, waarna veel mensen neerstreken in de Walburgse horeca. Op de schietpartij reageren de bezoekers aangedaan. "Verschrikkelijk, wat een verdriet voor de familie!", verzucht een oudere vrouw. Een man was in de Aldi tijdens het schietincident. “Ik hoorde een vrouw schreeuwend binnenkomen vanaf het parkeerterrein. Vreselijk om te horen en te zien dat ze zo in paniek was; ze had een slachtoffer roerloos zien liggen!”

Ongelofelijk geschrokken
De impact van de schietpartij is ook groot op de winkeliers die Walburg juist zagen verbeteren de afgelopen jaren. Zo is het winkelcentrum volledig gerenoveerd en staan steeds minder panden leeg. Het incident van afgelopen weekend was dan ook een grote schok voor de winkeliers. “Wat een afschuwelijke gebeurtenis vandaag bij de Aldi! Nooit gedacht dat zoiets ook hier kan gebeuren”, reageert Robbert. Burgemeester Hein van der Loo reageert ook geschokt op de schietpartij. "We zijn ongelofelijk geschrokken. Mijn gedachten zijn allereerst bij de slachtoffers en hun familie. Een dodelijk schietincident bij Winkelcentrum Walburg met veel winkelend publiek. Nogal wat mensen zijn getuige geweest van het incident. De impact voor die mensen is groot. Ik denk ook aan de winkeliers en het winkelend publiek."

Na de schietpartij
Op maandagmiddag was het rustig in Walburg. Niets herinnert meer aan de schietpartij, behalve een kleine herdenkingsplek bij Aldi, waar intussen al bloemen liggen en kaarsen branden. Hoewel veel mensen nog over het incident praten, zijn ze niet direct bang voor herhaling, merkt Robbert. “Zo’n schietpartij kan overal gebeuren. Wel zullen we bij de gemeente erop aandringen om camera’s te faciliteren bij elke ingang van ons centrum”.

Voortvluchtige Minh Nghia Vuong
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding