Vertrekkend burgemeester Hein van der Loo vindt het moeilijk om afscheid te nemen van Zwijndrecht.
Vertrekkend burgemeester Hein van der Loo vindt het moeilijk om afscheid te nemen van Zwijndrecht. Foto: gemeente Zwijndrecht

"Ik ben Zwijndrecht eeuwig dankbaar”

Tekst: Jacqueline van Dalen

Zwijndrecht - Het zit er bijna op voor burgemeester Hein van der Loo. Er zijn nog enkele zaken af te hechten, maar 8 maart is het zover. Vanaf die datum bekleedt de burgervader de belangsrijkste zetel in zijn nieuwe stad: Almere. Van der Loo kijkt terug op een fijne tijd in Zwijndrecht en vindt het moeilijk om afscheid te nemen.

Aristoteles, doorgaans beschouwd als de grootste filosoof uit de Klassieke Oudheid, wist het al: ”Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, ligt je roeping.” Deze wijsheid geldt beslist voor scheidend burgemeester Hein van der Loo, die al van jongs af aan voelde dat het burgemeesterschap in zijn lot besloten lag: “Tja, noem het roeping. Geroepen zijn om iets te betekenen voor mens en maatschappij.” Voor de 51-jarige bestuurder - die als “verbinder, benaderbaar en kundig” te boek staat - is Zwijndrecht zijn eerste gemeente. “Ik ben als zij-instromer binnengekomen. De gemeenteraad heeft mij het vertrouwen gegeven en gezegd: “Dat gaan we doen.” Daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor. In Zwijndrecht ben ik als het ware thuisgekomen, een beetje meer geworden wie ik ben.”

Grote broek
Dat ook voor de buitenwereld de talenten van de voormalig bankier niet ontgaan zijn, bewijst het feit dat Van der Loo enige tijd vóór het verstrijken van zijn huidige ambtstermijn benoemd is voor een volgende post: nu als burgemeester van Almere. De ‘kersverse’ burgervader maakt hiermee een enorme carrièresprong in het ambt van zijn jongensdroom. Alhoewel Van der Loo er zelf voor koos om te solliciteren, stond hij lang in dubio: ”Vooropgesteld: ik was niet op zoek naar een nieuwe gemeente. Toen Almere een nieuwe burgemeester zocht, heb ik mij serieus afgevraagd of ik daarop zou reageren. Dat was een dilemma van ambitie en loyaliteit. Ik heb het erg naar mijn zin in Zwijndrecht. Maar in de omvang, complexiteit en ontwikkeling van een grote stad ligt voor mij een wezenlijk nieuwe uitdaging. Die gaf uiteindelijk de doorslag om te solliciteren.
”Zwijndrecht is een relatief kleinschalige gemeente, zeker in vergelijking met Almere dat in de top tien van grote steden als achtste op de ranglijst prijkt. Van der Loo gaat een zware functie bekleden als Eerste Burger van een stad waar een stapel grote dossiers op hem ligt te wachten. Het is daar een heel andere tak van sport bedrijven. Niet in de laatste plaats op het gebied van de criminaliteit. Als portefeuillehouder van openbare orde en veiligheid zal Van der Loo ook te maken krijgen met “de georganiseerde criminaliteit die Almere als visvijver voor nieuwe aanwas ziet”, zoals Ben Nassir Bouayad, commissaris van politie in Flevoland het onlangs zorgelijk verwoordde in een interview met De Telegraaf. Trekt Van der Loo niet een te grote broek aan?
“Ik heb dat artikel ook gelezen. Vanaf 8 maart ben ik ervan. Ik laat me dan eerst zorgvuldig informeren en adviseren.
De vergelijking ‘kleine en grote gemeente’ zegt de burgemeester overigens niet zo veel. “We moeten in het hele land, zelfs internationaal, beter gesteld staan tegen criminaliteit; ondermijning, cybercriminaliteit en ‘high impact crimes’. Ook in Zwijndrecht." Je zou in zijn algemeenheid kunnen zeggen dat het boevengilde zich sneller ontwikkelt dan de inzet van politie en justitie. Van der Loo: "Klopt. We moeten een been bijtrekken. Er móet geld bij. Over de volle breedte. Ook bij de gemeente." Van der Loo is van mening dat de benodigde investering ook geldt voor onderwijs, zorg en bedrijfsleven. "Alleen met gezamenlijke inzet kunnen we voorkomen dat een boefje van twaalf uitgroeit tot een grote crimineel.”
Op de metafoor van de ‘grote broek’ is Van der Loo duidelijk: “Elke broek die ik aantrek gaat over tijd beter zitten. Ik ben nooit uitgeleerd. En de uitdagingen voor Zwijndrecht, die zijn er ook in Almere. Alle gemeenten hebben te maken met de bestrijding van armoede, energietransitie, woningbouw en meer.”

Politieke toneel
Van Almere naar de Haagse politiek is een kleine stap, zo blijkt. Zo is Franc Weerwind, de voorganger van Van der Loo in Almere, gevraagd minister van rechtsbescherming te worden en zit voormalig gemeenteraadslid Ulysse Ellian nu in de Tweede Kamer voor de VVD. Van der Loo begeeft zich met zijn volgende stap plots op het toneel van de landelijke politiek en weet de ogen op hem gericht. Neem daarbij het feit dat de voormalige CDA-er zijn lidmaatschap van deze partij heeft opgezegd en de weg ligt open voor een politieke carrière. Of toch niet? Van der Loo maakt korte metten met elke suggestie in die richting. “Ik heb als burgemeester doelbewust mijn politieke lijn doorgeknipt. Het voelt voor mij gewoon prettiger als ik politiek onafhankelijk ben, zonder letters achter mijn naam. Dat heeft niks met mijn loopbaan te maken."

Afscheid nemen van Zwijndrecht valt hem oprecht zwaar. Van der Loo tot besluit: "In Almere word ik burgemeester in een andere divisie. Zonder mijn ervaring in Zwijndrecht was dat nooit gelukt. Het was hier leerzaam. Het was hier fijn."