Afbeelding

Een broodje eten met de burgemeester

Lokaal

Ruimhartig gaf hij vele interviews over zijn vertrek en aantreden deze week in Almere. Hein van der Loo sluit Zwijndrecht in zijn hart en om dat te laten zien wilde hij dan vergelijkbaar met zijn komst ook afscheid nemen. Hij deed dat met een broodje. Bij zijn aantreden deed hij dat ook en riep hij mensen op om kennis te komen maken en vijf anderen mee te brengen. Dit keer was die oproep op die manier niet nodig.

Er waren ondernemers, verenigingen en veel inwoners van Zwijndrecht
Inwoners van Zwijndrecht, ondernemers, verenigingen en geïnteresseerden werden uitgenodigd voor een open huis waarin op informele manier afscheid kon worden genomen. Wel weer zoals met zijn kennismaking met een broodje. Maandagavond tussen 17:00 uur en 19:00 uur gaven daar heel veel mensen gehoor aan. Zo een 900 mensen hadden zich aangemeld.

Informeel, gezellig en met muziek
De informele sfeer kreeg natuurlijk al gauw een formeel tintje toen de veiligheidsdiensten geparkeerd stonden op het Raadhuisplein en van der Loo die door de Kinderburgemeester, en hun voorgangers, met de brandweerauto opgehaald werd. “Was er iets aan de hand?” vroegen sommigen zich af die de aankondiging gemist hadden. Het was een pracht verrassing waarna het open huis van start ging en de vele mensen de hal van het gemeentehuis vulden.

Oudgedienden, maar ook heel jonge mensen uit Zwijndrecht
Veteranen, de Historische vereniging, de dorpsraad uit Heerjansdam, het rode kruis en vele anderen kwamen allemaal een broodje happen en gingen in gesprek met de burgemeester. Uitdrukkelijk had van de Loo aangegeven geen persoonlijke cadeau’s te wensen, maar juist een donatie voor de aanpak van de molen in Heerjansdam om zo de enige molen in Zwijndrecht te behouden.

Met gezellige muziek en veel persoonlijke ontmoetingen is Hein van der Loo twee uur bezig geweest met het luisteren, kletsen en ontmoeten van de velen die hem nog eenmaal kwamen opzoeken als burgemeester van Zwijndrecht.

Dinsdagavond 00:00 uur is hij klaar in Zwijndrecht 
Tot en met dinsdagavond 7 maart is hij burgemeester in het Zuid - Hollandse om daarna in de jongste provincie, Flevoland, aan de slag te gaan. Het was mooi om te zien hoe iedereen aandacht kreeg en in een gemoedelijke sfeer, onder het genot van een hapje plus drankje en een luisterend naar de gezellige muziek, met elkaar in gesprek ging. De afgelopen vier jaar zijn er zoveel maanden geweest dat dit niet mogelijk was waardoor het goed merkbaar was dat dit samenzijn een echt moment van verbinding was.

Ook al was zijn burgemeester periode slechts vier jaar, waren er veel mensen die hem omarmden alsof hij al veel langer aanwezig was. Veel fijne wensen en gelukswensen kreeg hij mee. Hein van der Loo was maandag een aaibare man zoals hijzelf ook wil zijn en is een toegankelijk mens met het oor en medeleven wat mensen van een burgervader verwachten.

Het ga je goed in Almere, was de boodschap.

Tekst + foto’s: Chris Moorman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding