Het verhaal achter de Matthäus-Passion

Zwijndrecht - Het is vaste prik met Pasen: uitvoeringen van de beroemde Matthäus-Passion door heel het land. Maar welk verhaal schuilt eigenlijk achter het indrukwekkende meesterwerk van Bach? En welke symboliek heeft de componist verborgen in het grootste en meest invloedrijke werk uit de geschiedenis van de klassieke muziek?

Op uitnodiging van Minnendael zal musicus en Bach-kenner Arjan Breukhoven op woensdag 29 maart 2023 een interactieve lezing geven over het iconische werk. Een muzikale lezing over de achtergronden van de Matthäus-Passion en de inspiratiebronnen van de componist.

Spektakelstuk
De Matthäus-Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus zoals dat werd beschreven in het Evangelie volgens Mattheüs. Vandaar dat de Matthäus-Passion traditioneel in de passietijd rond Pasen op meer dan honderd plaatsen in Nederland wordt uitgevoerd. Twee koren, diverse solisten en het orkest vertalen de lijdensweg van Christus tot aan zijn kruisiging en graflegging. Aan de hand van film- en geluidsfragmenten ontdekt u alles over de achtergronden en het ontstaan van dit muzikale spektakelstuk. 


Boordevol symboliek
Arjan Breukhoven is een ware Bach-kenner te noemen. Hij studeerde orgel, kerkmuziek, piano, zang, improvisatie en koordirectie aan onder meer het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. En treedt over de hele wereld op als pianist en organist en begeleider van koren en solisten. Het stuk zit boordevol symboliek, Arjan Breukhoven vertelt: 'De Matthäus-Passion is misschien wel het meest indrukwekkende werk dat ooit is gecomponeerd in de muziekgeschiedenis. Oppervlakkig luisterend naar dit werk zult u al zeker onder de indruk komen van de schoonheid, maar als u achter de noten kijkt, in de keuken van de componist, en meer te weten komt over achtergronden, gaat er misschien wel een wereld voor u open'.

Praktische informatie
Lezing: Het verhaal achter de
Matthäus-Passion
Datum: Woensdag 29 maart 2023
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf
19.30 uur
Locatie: Crematorium en begraafplaats Minnendael Munnikensteeg 50, 3335 LJ Zwijndrecht

Toegang is gratis na aanmelding op www.bachlezing.nl. Deuren open vanaf 19.30 uur. Ontvangst met koffie en thee.