Burgemeester Van der Loo gaf zwijndrecht een burgemeestersklok cadeau. Foto: Gemeente Zwijndrecht / Winsser Visuals
Burgemeester Van der Loo gaf zwijndrecht een burgemeestersklok cadeau. Foto: Gemeente Zwijndrecht / Winsser Visuals Foto: Shane Winsser

“Afscheid nemen is een beetje sterven”

Lokaal

Het doek is gevallen voor burgemeester Hein van der Loo. In Zwijndrecht althans. 7 Maart zat hij voor de laatste keer de raadsvergadering voor van de gemeente ‘die hij voor altijd in zijn hart draagt’, om de volgende dag alweer te starten als burgemeester van Almere. De raad nam warmhartig afscheid van hem.

Plaatsvervangend voorzitter Chris Moorman (ABZ-raadslid) sprak namens de raad en blikte terug op de ambtstermijn van Van der Loo in voor- en tegenspoed, gelardeerd met enkele anekdotes. Moorman maakte ook de toespeling wat te doen als Van der Loo gemist gaat worden ”Jij bent voor de mensen die je gaan missen, zingend en bloggend terug te vinden op Youtube. De Eerste Burger vooraan als Heintje de voorste.”
De toespraak namens het college kwam van wethouder Jacqueline van Dongen: ”Burgemeester zijn is geen baan, het is een way of life. Het is overweldigend wat er in deze korte periode allemaal voor nieuws op je afkomt. En juist daarom wil het college stilstaan bij dit moment. Bij de betekenis van afscheid nemen. Als team en als collega’s stonden we heel dicht bij elkaar. Het was een samenwerking waar we met heel veel plezier op terugkijken. Je bent klaar voor de grote sprong naar Almere. Het is goed. We gaan op de weg vooruit. Terugleven kan niet”.
Van der Loo kreeg een toepasselijk houten stadsplattegrond van Zwijndrecht en Heerjansdam cadeau van het college, om zijn uitspraak “Zwijndrecht draag ik altijd in mijn hart” daarmee te onderstrepen.

Ontwikkeling
Collega-burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht en waarnemer in Alblasserdam Jan Heijkoop, viel met zijn afscheidsrede direct met de deur in huis en refereerde aan van der Loo’s voorgaande ambacht. Hij gaf daarbij -met een kwinkslag- meerdere uitleg aan het begrip ‘snel’: ”Hein, ik wil je op voorhand feliciteren met dit afscheid, want wat uitgesproken is, geeft aan hoe ongeloofelijk jij in de korte tijd hier gewaardeerd bent. Maar laten we wel zijn, je vertrekt wel snel. Maar dat is misschien ook bankiers eigen. Die worden wel eens ‘snelle jongens’ genoemd. Wat mij en mijn collega’s is opgevallen is hoe jij op een ontzettend snelle manier als zij-instromer vanuit een heel ander vak je het openbaar bestuur hebt eigen gemaakt.” Ook de snelheid waarmee Van der Loo de Zwijndrechtenaren voor zich wist te winnen benadrukte Heikoop: ”Je bent bijna vier jaar burgemeester geweeest. Vanwege de Coronaperiode heb je in het begin amper de tijd gekregen om kennis te maken met de inwoners. Maar desondanks ben je er toch in geslaagd echt geliefd te worden onder de de Zwijndrechtenaren. Ze kennen je en ze mogen je. Dat is een ongeloofelijk groot compliment.” Heijkoop deelde ook cadeautjes uit namens de Smart Delta Drechtsteden en de burgemeesterskring.

Dank
Ook Van der Loo had niet alleen een afscheidsrede , maar ook een cadeau. “Het is hier zo gek nog niet. er gebeurt hier van alles. Ik heb hier de kans gekregen een beetje meer te worden wie ik ben. Dankjewel. Als je zij-instromer bent, moet er een gremium zijn om iemand die kans te geven. Dat waren jullie, gemeenteraad. Daarom is Zwijndrecht altijd in mijn hart. Dat heeft mij ertoe gezet om jullie iets aan te bieden. Afscheid nemen is een beetje sterven. Dat is moeilijk en dat is loslaten.”

Als blijk van dank gaf Van der Loo de gemeente Zwijndrecht als blijk van dank een Friese staartklok, oftewel een burgemeestersklok cadeau.

Tekst: Jacqueline van Dalen