Foto: Onno Kemperman ( Visualis)
Foto: Onno Kemperman ( Visualis)

Ricardo Wervenbos boeit OVZ-leden

Lokaal

Jongstleden donderdag organiseerde de Ondernemersvereniging Zwijndrecht (OVZ) weer een van haar ledenbijeenkomsten. In het Develpaviljoen waren ruim 70 leden en genodigden aanwezig om van de jonge Zwijndrechtse ondernemer Ricardo Wervenbos (23 jaar) een boeiende presentatie te krijgen over zijn activiteiten op het gebied van renewable energy.

Wervenbos is directeur van het in 2021 door hem samen met Pieter Berkman opgerichte bedrijf Hyvolt. Dit bedrijf richt zich op diverse vormen van renewable energy en wil een grip krijgen op de snel veranderende energieketen. Opvallend was de uitspraak dat Hyvolt als jong bedrijf zonder businessplan werkt omdat de veranderingen in de energieketen daarvoor te snel gaan. 

Hyvolt is inmiddels actief op vele fronten, zowel in Nederland als in vele andere landen in Europa. Energie opwekking wordt gedaan met zonneparken, maar ook de inkoop van energie verzorgt Hyvolt voor klanten. Op de markt voor verhandelbare duurzaamheidscertificaten is Hyvolt inmiddels een ervaren partij. In de buurt in Hendrik-Ido-Ambacht is Hyvolt betrokken bij de bouw van een waterstof laadstation voor auto’s en bij een energiedelingsproject. Ook wil Wervenbos bijdragen aan verduurzaming bij sportclubs en denkt daarbij aan projecten op Bakestein.
Opvallend innovatief was de beschrijving van een project om uit gebruikte accu’s van e-bikes een grote opslag (accu) voor energie te fabriceren. Wervenbos ontdekte namelijk dat veruit meeste batterijen van ingeleverde oude e-bikes nog goed bruikbaar zijn. Aansprekend waren ook de beelden van snellaadpunten voor elektrische auto’s die geplaatst worden bij supermarkten, bouwmarkten en tuincentra.

Internationaal is Hyvolt al actief in meerdere landen in West Europa, maar voor de productie van waterstof is inmiddels naast productie in onze eigen regio ook Afrika in beeld om vandaaruit waterstof naar Europa te transporteren. 

De grote belangstelling van de OVZ-leden toonde dat het onderwerp breeduit leeft bij het bedrijfsleven. Kennelijk ook bij de politiek want naast twee wethouders waren ook diverse politieke partijen ingegaan op de uitnodiging om deze OVZ—bijeenkomst bij te wonen.

Foto: Onno Kemperman ( Visualis)