Ook het zebrapad bij de ijssalon komt weer terug!
Ook het zebrapad bij de ijssalon komt weer terug! Foto:

Zebrapaden bij het Veerplein komen snel terug

Tekst en foto: Jan O’teur

Zwijndrecht - Na tal van klachten over de snelheid waarmee gereden werd bij de oversteekplaatsen bij de kruising van de Ringdijk met het Veerplein werd dit stukje Ringdijk vorig jaar ingericht als 30 km zone. Op zich prima, maar tegelijkertijd verdwenen de 2 zebrapaden. Volgens de gemeente waren die niet langer nodig, omdat in een 30 km zone zo langzaam wordt gereden, dat iedereen daar probleemloos over kan steken. Iets waarmee veel Zwijndrechtenaren het absoluut niet eens waren.

Een stroom aan klachten
Een stroom van klachten was het gevolg. Zowel via de sociale media als via fixi.nl maakten tal van Zwijndrechtenaren hun afkeuring kenbaar over de ontstane situatie. Zo schreef een inwoner: "Bizar dat met de herinrichting van de Ringdijk het zebrapad is weg gehaald. Het is er zeker niet veiliger op geworden. Afgelopen middag bijna aangereden omdat vrijwel niemand daar 30 km per uur rijdt”. En een ander schreef: "Ik vraag me af waar het zebrapad is gebleven. Auto's stoppen niet meer voor je als je over wil steken of aan het oversteken bent. Dan moet je soms midden op de weg stoppen”. Verschillende inwoners wezen er bovendien op, dat veel ouderen , die in het appartementengebouw tegenover het Veerplein wonen de straat niet meer durfden over te steken. En hetzelfde gold voor overstekende kinderen, aldus bezorgde ouders.

Automobilisten rijden harder!
Met een petitie met bijna 400 handtekeningen klopten verontruste buurtbewoners tenslotte bij wethouder Robert Kreukniet aan. Die heeft inmiddels beloofd, dat de zebrapaden snel terug komen. Wat is namelijk het geval? Om de snelheid terug te dringen zijn aan het begin en aan het eind van de 30 km zone wegversmallingen aangebracht. Veel automobilisten geven nu tussen deze versmallingen extra gas om de volgende versmalling te halen voor er een tegenligger aankomt. Metingen hebben uitgewezen, dat sinds de invoering van de wegversmallingen automobilisten juist harder dan 30 km zijn gaan rijden: van 34 tot 45 km per uur! “Dat is onacceptabel, dus heb ik besloten de zebrapaden terug te laten komen”, aldus wethouder Kreukniet. Er komt er een bij het appartementencomplex Belvedère en een bij de ijssalon. Kreukniet verwacht, dat de zebrapaden over uiterlijk twee weken aangelegd worden.

Ook het zebrapad bij de ijssalon komt weer terug!