De nieuwe leden van de Dorpsraad, foto: gemeente Zwijndrecht
De nieuwe leden van de Dorpsraad, foto: gemeente Zwijndrecht

Dorpsraad geïnstalleerd

Lokaal

Het waren bijzondere verkiezingen of beter gezegd het waren bijzondere uitslagen bij waterschap en de provincie. Het was een bijzondere verkiezing vanwege de dorpsraad verkiezingen in Heerjansdam. Normaliter liepen de dorpsraad verkiezingen synchroon met die van de gemeenteraad maar dit keer vanwege omstandigheden niet.

Anders dan een wijkplatform
De dorpsraad bestaat sinds de samenvoeging van de zelfstandige gemeente Heerjansdam met Zwijndrecht. Een keuze vanuit de provincie die tot de dag van vandaag levendig beleeft wordt. De dorpsraad heeft een eigen budget waarmee zij activiteiten kunnen organiseren en zaken kunnen regelen voor de woonkern Heerjansdam. De dorpsraad is anders in organisatievorm dan de wijkplatforms die ook een eigen budget hebben voor zover zij binnen de wijken actief zijn. De dorpsraad werd bij aanvang voorgezeten door de burgemeester van Zwijndrecht, destijds Antoin Scholten. gaandeweg kwam daar wat verandering in en werden de verkiezingen in Heerjansdam steeds formeler.

Gedoe leidt tot enquête
Na de voorgaande verkiezingen leidde dat op een bepaald moment tot wat “gedoe”. De gekozen leden van de dorpsraad konden het als team minder met elkaar vinden en het ontbreken van leiding in dat geheel leidde er toe dat een aantal leden stopten met hun werk. Een aantal raadsleden vormden een werkgroep onder leiding van interim burgemeester Robert Strijk en kwam na een serie gesprekken met een advies. Er werd eerst nog een enquête opgesteld door de gemeente, een nieuwe burgemeester diende zich aan, de nu net vertrokken Hein van der Loo, met als resultaat dat er in de opzet van de dorpsraad helderheid werd verstrekt en er nieuwe kandidaten geworven konden worden.

Werk gaat door
De zittende dorpsraad bleef in de tussentijd haar werk voortzetten en kon zich na de oproep verheugen in dertien geïnteresseerde kandidaten. Er was plek voor zeven kandidaten die zich, tussen het geweld van de waterschapsverkiezingen en de provinciale perikelen, met zijn dertienen hun kandidatuur voor de dorpsraad onder de aandacht van inwoners moesten zien te brengen.

1788 stemmen werden er uitgebracht op de zeven kandidaten die donderdagavond aansluitend op de verkiezingsavond werden benoemd. Met nu nog zes reserve kandidaten is de toekomst van de eerder met opheffing bedreigde dorpsraad meer gegarandeerd.
Sterke nieuwe basis
Na de beëindiging leefde direct het gevoel van aan de slag gaan. Tevens leeft er ook wel het bewustzijn om te doen aan teambuilding. Verder moet er nog het bestuur, voorzitter Ed, gekozen worden. In volgorde van aantal stemmen zijn Marjolijn Hooijmeijer, Ciska de Jong, René van der Burg, Jochem van Maanen, Sjaak Teeuwissen, Bernhard Wolters en monique Tieleman gekozen. Oudgedienden maar ook jong bloed stroomt in met een mooie mix van leeftijden.

De dorpsraad werd officieel benoemd door wethouder Ronald de Meij in Sporthal Den Dam. De net nieuw aangestelde interim burgemeester Edo Haan sloot aan bij deze benoeming. Dat de Heerjansdammers hun woonkern een warm hart toedragen bleek al eerder met hun inzet voor het behoud ervan maar ook uit de motivatie van de kandidaten.

Werk genoeg te doen
Heerjansdam is met zijn geschiedenis sinds 1300 een dorp dat op vele kaarten is terug te vinden. Bij zijn vertrek naar Almere riep vertrekkend burgemeester Hein van der Loo ook op om een donatie te doen voor het behoud van de molen in Heerjansdam. De laatste molen binnen Zwijndrecht met zijn uitermate mooie geschiedenis. De dorpsraad kan nu dus weer aan de slag met een nieuw elan.

Tekst: Chris Moorman

Afbeelding