ZWIJNDRECHT, 25-03-2023, Sportpark De Noord . KNVB 2e klasse , season 2022 - 2023. Game between VVGZ and Pelikaan . Jaap Swank , Paul Scheurwater , Dennis de Wit and Aron Nobel of VVGZ Foto: Shane Winsser

VVGZ trekt opnieuw aan langste eind in derby tegen Pelikaan

Lokaal

Na een late 1-2 overwinning eerder dit seizoen op het terrein van Pelikaan probeerde VVGZ deze zaterdag 25 maart wederom drie punten binnen te slepen tegen de aartsrivaal. In een wedstrijd die achteraf een spektakel bleek was het uiteindelijk opnieuw VVGZ dat op een stampvol Noordpark aan het langste eind trok; eindstand 4-2.

Je kon het aan alles merken. Deze editie van VVGZ-Pelikaan was er eentje om niet snel te vergeten. De festiviteiten begonnen al ruim vóórdat de wedstrijd begon; het hoofdveld was bekleed met spandoeken van fans om ‘hun’ Vogels aan te moedigen. Een snelle blik op de ranglijst verraadt dat er vandaag ook, naast eerbehoud, belangrijke punten op het spel stonden. Het was Pelikaan dat aan het begin van de middag met één punt voorsprong (echter wel één wedstrijd meer gespeeld) een plekje boven VVGZ stond.

Na een optocht richting het veld onder het genot van verscheidene stukken vuurwerk en luid gejuich, konden de mannen in het rood-wit en het blauw-zwart zich opmaken voor weer eens een heuse derby. De eerste minuten waren wat onwennig, maar na tien minuten op de klok begon VVGZ aan te dringen. Het was dan ook dat in de twaalfde minuut VVGZ een corner afdwong na een gevaarlijk schot die maar rakelings over het doel van Pelikaan kon worden getikt. Vanuit die corner was het Jaap Swank die de bal plots voor zijn voeten zag belanden en van dichtbij binnen kon tikken; 1-0 VVGZ. De thuisploeg bleef in de minuten daarna het overwicht behouden en creëerde kans na kans, daar waar Pelikaan zich niet hard kon maken tegen de Vogels. Na zevenentwintig minuten spelen kon de ploeg van Fop Gouman opnieuw juichen, na een goede aanval was het Aron Nobel die de 2-0 maakte. Slechts drie minuten daarna werd het zware overwicht van VVGZ met een handtekening onderschreven; 3-0 door een kopgoal van routinier Paul Scheurwater. Dat tijdens het juichen de boarding aan de noordzijde van het veld het begaf, zal voor veel mensen bijzaak zijn. Meteen wisselde Pelikaan drie keer, wat tekenend was voor de onmacht die zij hadden in het eerste half.

Na de rust kwam er echter een totaal ander Pelikaan het veld op. Zoals dat in derby’s wel vaker kan gebeuren, kwam er weer geloof in de ploeg en werden er meer duels gewonnen. Dat VVGZ hier niet op had gerekend, was vrij snel bekend in de score. In de zesenvijftigste minuut wist Pelikaan er 3-1 van te maken. Waar de Vogels zoekende waren naar de grip die ze in de eerste helft zo knap wisten te behouden, was het de uitploeg die nu initiatief nam. Dit resulteerde in een aantal goede kansen, waardoor de ‘Peli’s’ in de vijfenzestigste minuut er 3-2 van maakten en de spanning volledig terug brachten. VVGZ werd hierdoor gedwongen om tactisch te wisselen. Het was voor even overleven, maar langzamerhand kreeg VVGZ door deze verandering in tactiek weer wat grip op de wedstrijd. Het karakter en harde werk wat de thuisploeg liet zien resulteerde in dat de Vogels voor de tweede keer dit seizoen aan het langste eind trokken, want in de extra tijd wist Jaap Swank te tekenen voor zijn tweede goal en de bevrijdende voor VVGZ. Bij het eindsignaal werd de ploeg toegejuicht door de jeugd die het veld opstormde en bij aftocht van het veld werden de sterspelers onthaald door alle mensen die VVGZ een warm hart toedragen. Zo zijn er dit seizoen zes punten gepakt tegen de rivaal en directe concurrent op de ranglijst en dat zal veel Vogels goed doen, op naar de volgende!

Tekst: Nick Schildkamp
Foto’s: Shane Winsser

ZWIJNDRECHT, 25-03-2023, Sportpark De Noord . KNVB 2e klasse , season 2022 - 2023. Game between VVGZ and Pelikaan . Paul Scheurwater of VVGZ scores the 3-0
ZWIJNDRECHT, 25-03-2023, Sportpark De Noord . KNVB 2e klasse , season 2022 - 2023. Game between VVGZ and Pelikaan . Aron Nobel of VVGZ
ZWIJNDRECHT, 25-03-2023, Sportpark De Noord . KNVB 2e klasse , season 2022 - 2023. Game between VVGZ and Pelikaan . Dennis de Wit , Wessel van den Heuvel , Bas Kooiman , Mike Roodhorst celebrate the 4-2 scores by Jaap Swank
ZWIJNDRECHT, 25-03-2023, Sportpark De Noord . KNVB 2e klasse , season 2022 - 2023. Game between VVGZ and Pelikaan . Isaque Sousa Monte of VVGZ