Met ingang van 1 april 2023 wordt er ook statiegeld geheven op blikjes, in de strijd tegen zwerfafval.
Met ingang van 1 april 2023 wordt er ook statiegeld geheven op blikjes, in de strijd tegen zwerfafval. Foto: Jacqueline van Dalen

Win-win met statiegeld op blikjes

Tekst en foto: Jacqueline van Dalen

Zwijndrecht - Het aantal zwerfblikjes in het milieu neemt schrikbarend toe. Dat heeft ertoe geleid dat vanaf 1 april 2023 het kabinetsbesluit voor statiegeld op blikjes van kracht gaat. Collectief inzamelen voor een schoon milieu kan extra geld opleveren voor verenigingen, als zij zich aanmelden als inleverpunt. 

Er circuleren zo’n 150 miljoen blikjes in het milieu. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft al in 2021 naar de producenten gecommuniceerd, dat het aantal zwerfblikjes met 70% moet afnemen. Aangezien er nu juist een toename te zien is van de weggegooide blikjes, gaat 1 april de vervolgstap met de invoering van statiegeld op blikjes in werking.
Drie jaar geleden besloot Van Veldhoven al statiegeld op plastic flesjes in te voeren voor minder zwerfafval. Nu komen daar dus de blikjes bij. Per blikje wordt 15 eurocent statiegeld gerekend. Dat geldt ook voor kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks verkocht worden in te zamelen en te recyclen in een poging te voorkomen dat ze in het milieu terecht komen. Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken gingen ons al voor met deze maatregel in de strijd tegen de milieuvervuiling.

Vrijstelling
Net als bij flesjes is het aan producenten en supermarkten die blikjes op de markt zetten het statiegeld systeem vorm te geven. Maar de horeca en kleinere verkopers worden ontzien. Zij zijn vrijgesteld van de inname van blikjes. De producenten van blikjes dragen de kosten van het statiegeldsysteem.

Inleverpunten
Op de website van statiegeldnederland.nl staat vermeld dat de statiegeldblikjes ingeleverd kunnen worden bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 vierkante meter en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties zoals kleine horeca gelegenheden en verenigingen mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

Statiegeld voor het goede doel
“Elk nadeel heb zijn voordeel”, volgens Johan Cruyff. De legendarische sportheld wist als geen ander hoe je toch een positieve wending kan geven in geval van tegenslag. Zo kan zijn lijn ook doorgetrokken worden bij het inzamelen van blikjes om zo bijvoorbeeld de clubkas van een sportvereniging aan te vullen. Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldblikjes en -flessen in te nemen, maar zij kunnen zich wel aanmelden als innamepunt. Bij deelname krijgen clubs een gratis container en krijgen de statiegeldvergoeding vanuit Statiegeld Nederland. Na aanmelding krijgen clubs een of meer gratis containers en speciale labels met een uniek klantnummer van Statiegeld Nederland. Bij hun groothandel kunnen de clubs speciale zakken met bijbehorende sluitstrips bestellen. Die groothandel haalt de volle zakken weer bij de club op. Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen vervolgens de vergoeding uit. Flesjes en blikjes mogen in dezelfde zak verzameld worden.

Let op logo
Statiegeldblikjes worden vanaf 1 april voorzien van een speciaal statiegeldlogo. Oude blikjes zonder logo mogen ook na 1 april nog verkocht worden. Ze mogen ook ingeleverd worden, maar voor oude blikjes zonder logo geldt geen statiegeldvergoeding.

bronnen:
www.knvb.nl/nieuws
www.rijksoverheid.nl
www.statiegeldnederland.nl