Joop Tessers onderwerp van film over zijn leven.
Joop Tessers onderwerp van film over zijn leven. Foto:

Leven Joop Tessers is film waard

Tekst: Trudy Wehrmeijer
Foto: Pieter van der Giessen

H.I.Ambacht - Een leven lang je dromen achterna gaan, met alle ups en downs die er bij horen. Zo kan het leven van Ambachter Joop Tessers (bijna 85) het beste worden omschreven. De Ambachtse cineast Thomas van der Giessen maakte de documentaire Rien ne va plus over het leven van Joop, voor wie schrijven en optreden het leven bepaalden. De film is op woensdag 12 april te zien in Cascade.

De film is tot stand gekomen in opdracht van Guido de Goede, die Tessers “een heel bijzondere man” noemt. Thomas van der Giessen – eerder de maker van de film Haar naam is Sophia – vertelt dat hij er voor heeft gekozen om van de film een documentaire te maken met alle ups en downs die het leven van Joop Tessers markeren. Ook de titel Rien ne va plus is een bewuste keuze: letterlijk vertaald vanuit het Frans ”niets gaat meer”, inzetten kan niet meer, het spel is gespeeld. Of, zoals Thomas het uitdrukt: “Het leven is als een roulette, het draait door en je weet niet, waarop je je inzet moet zetten totdat je hoort dat zetten niet meer kan en het rollende balletje bepaalt of je hebt gewonnen”.

Het resultaat is een film over het leven van Joop, die in een periode van anderhalf jaar bij tussenpozen heeft verteld over zijn leven. Joop Tessers heeft van kinds af aan gedichten en liedjes geschreven. Hij trad er mee op tijdens familiefeesten en zijn grote droom was om ook artiest te worden. Deels is dat ook gebeurd: Joop heeft vroeger opgetreden als Joop Vos. Toch zijn bij het maken van de film voor Thomas van der Giessen de gedichten van Joop de rode draad geweest. “Zijn dromen begonnen als jongen in de jaren ’50 en in de jaren ’60 en ’70 gebruikten artiesten zijn teksten. Piet Bambergen van de Mounties heeft teksten van Joop gebruikt in zijn TV-show, Wim Sonneveld wilde zijn liedje De Kater zingen. We hebben het voor de film nu met Joop zelf zingend opgenomen. Joop had in die jaren ook contacten met Toon Hermans en later met Martine Bijl en Jos Brink. Natuurlijk was Joop daar blij mee en trots op en misschien lag zijn kracht en talent wel vooral in het schrijven van teksten, liedjes en gedichten. Maar Joops grote droom was om zelf op te treden”.

Joop heeft in Ambacht ook aan de weg getimmerd. De tekst bovenaan de tweede trap in Cascade ‘Een goede remedie tegen verloedering is verbroedering’ is van hem. Verder schreef hij een bijna eindeloze rijd gedichten, rijmpjes, liedjes en columns. Ook won hij diverse prijzen bij plaatselijke en regionale gedichtenwedstrijden. Maar het leukst vond en vindt hij het om voor een gezelschap voor te lezen uit eigen werk.
Thomas van der Giessen wil verder niet te veel over de inhoud van de film vertellen. "We hebben op bijzondere plaatsen gefilmd, denk aan historische musea. Joop zingt daarbij zijn eigen opnieuw opgenomen muzieknummers. De film gaat over een man die cabaretier wilde worden en daarbij van ver kwam, de door hem bewonderde artiestenwereld heeft aangeraakt en lang van de spotlights heeft gedroomd. De film neemt de kijkers mee op de reis door het leven van een mens om iets te worden en in hoeverre dat lukt”.

De filmer benadrukt dat het zeker geen sombere film is geworden. “Joop is gezegend met de nodige zelfspot en stelt met nadruk zelf dat hij in zijn leven altijd eerlijk is geweest en ook in de film eerlijk en open over zijn leven vertelt”. Volgens Thomas is de film leuk om te zien voor mensen die vna biografiën houden, die houden van mensen of die houden van de jaren '50, '60'en '70. 

De voorstelling begint 12 april om 20.00 uur in Cultureel Centrum Cascade. 

Filmen aan boord van een schip.