Het heeft Zijne Majesteit de Koning  behaagd om 11 Zwijndrechtenaren een Koninklijke Onderscheiding toe te kennen. Foto: gemeente Zwijndrecht
Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om 11 Zwijndrechtenaren een Koninklijke Onderscheiding toe te kennen. Foto: gemeente Zwijndrecht Foto: gemeente Zwijndrecht

Lintjesregen voor 11 inwoners

Tekst: Jacqueline van Dalen

Zwijndrecht - Maar liefst 10 inwoners van de gemeente Zwijndrecht en een inwoonster van Heerjansdam werden woensdag 26 april gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding. De huldiging van de Leden in de Orde van Oranje-Nassau vond plaats in Spektakel, met uitzondering van één Zwijndrechts echtpaar, dat in Capelle aan den IJssel de onderscheiding ontving. De versierselen werden opgespeld door burgemeester Edo Haan. Alle gedecoreerden hebben een lange staat van dienst, waar het gaat om vrijwilligerswerk en hun bijdrage aan de maatschappij.

Uitgedost in hun mooiste kledij werden de negen inwoners met een vooraf uitgedachte smoes nietsvermoedend naar Spektakel gelokt. Zo dachten de heer en mevrouw De Jong bijvoorbeeld, dat zij naar de huldiging van een ander echtpaar waren gekomen.
Groot was de verrassing toen aan allen de ware reden van hun komst bekend werd gemaakt: een huldiging voor het verkrijgen van een Koninklijke Onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Familie en bekenden, medeplichtig aan het ‘smoesjescomplot’ voor het lintje, waren op dat moment al aanwezig, gezeten aan ronde tafels in de benedenzaal.

Staande ovatie
Op het moment dat de deuren opensloegen en de inwoners in een rij achtereenvolgens de zaal binnentraden met in hun midden burgemeester Edo Haan, wachtte hen ter verwelkoming een denderend staand applaus.
Burgemeester Haan nodigde de gedecoreerden om de beurt uit om op het podium plaats te nemen in een chique bank. Elk kreeg een mooie speech te horen over hun belangenloze maatschappelijke inzet, gevolgd door het opspelden van de onderscheiding. Met een oranje roos op het linker- en een medaille prijkend op het rechterrevers, verlieten de gehuldigde lintjesdragers na de overhandiging van een prachtig boeket in de kleuren rood-wit-en blauw, trots weer het podium.

Medaille inleveren
Eens gegeven, blijft gegeven, luidt het gezegde. Dat geldt zeker voor de gift van een bijzondere onderscheiding, die niet zomaar voor iedereen is weggelegd, zou je denken. Toch is het zo dat elke Koninklijke Onderscheiding uiteindelijk weer teruggestuurd dient te worden. Kersvers Lid in de Orde van Oranje-Nassau Bas Mol reageert verbaasd: "Moet ik hem weer inleveren? Wanneer dan?” Als duidelijk wordt, dat dat bij overlijden van de drager zal zijn, kijkt hij allerminst beteutert en lacht: "Oh, dat merk ik toch niet.”
De volgende inwoners kregen een onderscheiding als Lid in de Ordevan Oranje-Nassau: Bas Mol, Adri de Jong-Mels en Toon de Jong, Willem Peek, Kees Schilten, Hans van der Linden, Arend Hofland, Ria Kleijbeuker-Hordijk en Wim Kleijbeuker, Wout Nugteren, Sjanie Schop-Bunk. Tien inwoners komen uit Zwijndrecht. Mevrouw Schop-Bunk komt uit Heerjansdam.
Het Zwijndrechtse echtpaar Kleijbeuker-Hordijk kreeg de Koninklijke Onderscheiding 's middags in Capelle aan den IJssel uitgereikt door burgemeester Haan, aangezien zij de schoonouders zijn van burgemeester Peter Oskam, die 's ochtends uit hoofde van zijn functie aan enkele inwoners van Capelle aan den IJssel onderscheidingen mocht uitreiken en derhalve niet in Spektakel bij de huldiging van zijn schoonouders aanwezig kon zijn.

Alle gedecoreerden kregen aansluitend aan de huldiging tesamen met hun familieleden een heerlijke lunch van de gemeente aangeboden in Spektakel.