Bewoners langs Zonnepark Kijfhoek zijn in de kou gezet.
Bewoners langs Zonnepark Kijfhoek zijn in de kou gezet. Foto:

Raad heeft lak aan bewoners

Tekst: Jacqueline van Dalen

Zwijndrecht - Tijdens de raadsvergadering van 9 mei stonden de plannen voor het zonnepark Kijfhoek centraal. Het voorstel om de minimale afstand tussen woningen en het zonnepark Kijfhoek te wijzigen in een meer variabele afstand per bewoner van de Langeweg mits deze akkoord gaat, leidde tot verdeeldheid in de raad. Het initiatiefvoorstel kent een hobbelige voorgeschiedenis, waarbij de bewoners in de kou zijn komen te staan. 

ABZ, CDA, PvdA, GroenLinks, ZPP en D66 dienden 21 maart 2023 het initiatiefvoorstel Regionale Energiestrategie Drechtsteden (RES) 1.0a in. Het voorstel gaat over het belang om uitvoering te geven aan de RES en het realiseren van een zonnepark in Kijkhoek-Noord. Dit is een voorstel van het consortium, dat bestaat uit vertegenwoordigers van Eneco, Solarfields en de burgercoöperatie Drechtse Energie. Aangezien er die avond geen afronding plaatsvond, ging 18 april de vervolgdiscussie in de carrousel weer verder. Aan de orde kwam toen het voorstel om de tekst uit het initiatiefvoorstel te wijzigen in: “Direct achter woningen aan de Langeweg dient minimaal 250 meter vrij zicht over de polder te blijven. Tenzij de betrokken bewoners van de betreffende woning akkoord zijn dat achter hun woning de ruimte tot de eerste panelen minder dan 250 meter is.”
Een aantal bewoners van de Langeweg kwam die avond inspreken. Zij stelden dat de in de RES genoemde voorwaarde van 250 meter afstand hen nooit was verteld. De bewoners willen niet dat er getornd wordt aan de ruime afstandsvoorwaarde en zijn het niet eens met de wijziging, die een kortere afstand in de toekomst wellicht wel mogelijk maakt. Het consortium gaf toe hierover niet transparant te zijn geweest, hetgeen leidde tot excuses. De bewoners wilden daarna weer opnieuw met het consortium in gesprek.
Debatstuk
Alhoewel de raad die avond stelde benieuwd te zijn naar de uitkomst van de vervolggesprekken, bleek daar tijdens de raadsvergadering van 9 mei weinig van. Het agendapunt RES 1.0a werd speciaal als debatstuk geagendeerd opdat “iedereen voldoende tijd heeft om de raad te voorzien van andere gedachten of stukken en dat het anders zou moeten dan nu op papier staat.” Maar de uitkomst van de voortgangsgesprekken werd helemaal niet afgewacht.
Inspraak bij dit onderwerp was niet meer mogelijk omdat dit initiatiefvoorstel al was behandeld in de carrousel van 18 april.

Bezwaren
ABZ wilde dat er niets zou worden veranderd aan de RES zoals zij die in 2021 hebben ingediend: "Er wordt enkel iets gewijzigd als een betrokken bewoner zijn goedkeuring heeft verleend, zo niet wijzigt er niets. De bewoners blijven de baas. Wij begrijpen niet waar de vrees van de bewoners vandaan komt. Wij wensen het consortium, de eigenaren en de omwonenden veel wijsheid in de komende weken”, aldus Thomas Loos.
Lia Prins (GroenLinks) wil de doelen behalen die in de RES benoemd zijn: "Eén van die doelen is zonnestroom via grootschalige opwekking, onder andere in Kijfhoek. We willen allen gaan voor een leefbare omgeving en daarom zijn wij voor het initiatiefvoorstel aanpassen RES. Wij wensen alle belanghebbenden veel sterkte en succes”
Reinier van Hartingsveldt (CU/SGP) had duidelijk moeite met de gang van zaken. "Wij hebben meerdere keren bezwaar gemaakt tegen het voorstel. Het college heeft ons toegezegd dat ze maatwerk willen leveren en zullen luisteren naar de initiatiefnemer en de bewoners.” Volgens Hartingsveldt zet die toezegging "geen zoden aan de dijk”: "We hebben twee brieven ontvangen van de bewoners en het consortium. Zij zijn nu in goed overleg met elkaar. Ik vind het jammer dat er niet wordt geluisterd naar de inwoners die vragen of hen meer tijd gegund kan worden, zodat we kunnen komen met een gedragen plan, waar zowel de bewoners als het consortium mee kunnen leven. Ik heb het gevoel dat we met het voorstel geen recht doen aan de oproep van de bewoners, daarom stemmen wij tegen.”
Ook bij de tegenstem van VVD was de kritiek niet mals. "Helaas luisterden de indieners van dit voorstel niet naar de bewoners. Als in een brief om uitstel van stemming wordt gevraagd omdat de tijd te kort is geweest om met elkaar goed in gesprek te gaan, wordt daarop niet ingegaan. Zoals al aangeven is dit proces geen voorbeeld geweest voor hoe wij participatie met inwoners graag zien. Een consortium dat de bewoners niet aangeeft hoe het zit met de afstanden en de gemeenteraad die niet luistert naar de inwoners en ze ook niet de tijd geeft om er gezamenlijk uit te komen, en toch dit voorstel in stemming brengt, vindt de VVD niet juist.”

ZPP, CDA, PvdA en D66 stemden ook voor. Waarmee het voorstel met 18 tegen 7 werd aangenomen.

Bewoners langs Zonnepark Kijfhoek hebben het nakijken.