Onder toeziend oog van de wethouder knipte dagbesteder Toon met behulp van Ada en Georgette het lint bij de toegang door
Onder toeziend oog van de wethouder knipte dagbesteder Toon met behulp van Ada en Georgette het lint bij de toegang door Foto:

Nieuw onderkomen Ondersteuningsboulevard feestelijk geopend

Tekst en foto: Jan O’teur

Zwijndrecht - De Ondersteuningsboulevard in Zwijndrecht, waar mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding wordt geboden was tot voor kort gehuisvest in de brede school De Roerdomp. In de nieuwe schoolgebouwen van De Twee Wieken en De Kim is voor hen echter geen plaats meer. De Lunenhof, het ontmoetingscentrum voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking bood uitkomst. Op vrijdag 12 mei opende wethouder Ronald de Meij officieel de dagbesteding van de Ondersteuningsboulevard op de Lunenhof.

De feestelijke opening
Onder grote belangstelling van ouders, verzorgers, familie, vrijwilligers, andere belangstellenden en de dagbesteders zelf natuurlijk werd de nieuwe, feestelijk versierde locatie van de Ondersteuningsboulevard geopend. Allereerst werd de nieuwe samenwerkingsvlag van de Ondersteuningsboulevard met de Lunenhof en De Twee Wieken door Caroliene en Arthur Somers geshowd, waarna deze door wethouder Ronald de Meij samen met een aantal dagbesteders in de mast werd gehesen. Vervolgens knipte dagbesteder Toon met hulp van Ada en Georgette onder toeziend oog van de wethouder het lint bij de toegang door en was de nieuwe locatie officieel geopend. Wat volgde was een vol bezet openingsprogramma dat de hele middag en een deel van de avond in beslag nam en waaraan vooral de dagbesteders veel plezier beleefden.

Samen zijn we sterk!
“De Ondersteuningsboulevard wil mensen met een beperking een zinvolle unieke dagbesteding en ondersteuning aanbieden”, vertelt Caroliene Somers, eigenaar, begeleider en coördinator van de Ondersteuningsboulevard. “Dit houdt in dat de wens van onze dagbesteders centraal staat en zoveel mogelijk past bij het dagelijkse leven van de persoon.  Wij vinden het belangrijk dat onze dagbesteders groeien door het werk dat zij doen en dat wij ze helpen zelfredzamer te worden, meer mee te laten doen in de maatschappij en meer zelfrespect te verkrijgen”. 

Nuttige dagbesteding
Bij de Ondersteuningsboulevard werken de dagbesteders in kleine groepjes met een begeleider. “Van oudsher boden we op die manier al ondersteuning aan de openbare basisschool de Twee Wieken en kindcentrum de Kim in de vorm van klein schoolplein onderhoud. Maar ook verrichtten we andere hand- en spandiensten, alles uiteraard in overleg met het schoolteam. Er kan op die manier gewerkt worden aan zo zelfstandig mogelijk begeleid te wonen. De ondersteuning aan de Twee Wieken blijven we ook aan de nieuwe school en aan kindcentrum De Brink geven. Dat is niet alleen positief voor onze dagbesteders, maar heeft ook zo zijn voordelen voor de school. En het is positief voor de acceptatie van mensen met een beperking in onze maatschappij”, aldus Caroliene.

Opleiding voor een beroep
De Ondersteuningsboulevard is heel blij met de nieuwe locatie in de Lunenhof. Caroliene: “In de Lunenhof hebben we namelijk een huiskamer, een keuken en een zaal tot onze beschikking. Dat biedt ons mogelijkheden om een breder aanbod aan dagbesteding aan te bieden met eventueel doorstroming naar een betaalde baan. In de semi professionele keuken worden vaardigheden op het gebied van koken, bedienen en schoonmaken aangeleerd. In de huiskamer leren de dagbesteders het nodige over interieurverzorging, de was doen, tafeldekken en dergelijke. In de grote zaal bewegen we, geven we reken- en taallessen, knutselen we en sluiten de week af met een disco”.

Twee nieuwe projecten
“Als wens willen we nog 2 nieuwe projecten vorm gaan geven. In de grote zaal willen we een lunchcafé vestigen, waar dagbesteders, net als in de spoelkeuken Horeca vaardigheden kunnen opdoen, die hen de mogelijkheid bieden voor eventuele doorstroming naar een betaalde baan. Daarnaast zijn we samen met parkboerderij De Kiboe-Hoeve aan het onderzoeken welke samenwerkingstrajecten we kunnen opzetten om dier, zorg en groen vorm te geven”, aldus een enthousiaste Caroliene tot slot.