Afbeelding

Item Girlsday 2024

Lokaal

Op 11 april ontvangt Verkerk bijna 70 jonge meiden van Basisschool de Twee Wieken in Zwijndrecht en Loket Zwijndrechtse Waard. Zij komen deze ochtend kennis maken met de techniek. Wij vinden het erg belangrijk dat meisjes de kans krijgen om interesse in techniek te ontwikkelen en hechten belang aan een inclusieve en diverse organisatie.

Om al deze redenen organiseren wij ook dit jaar weer de Girls’ Day! Tijdens deze dag kunnen meisjes op een laagdrempelige en vooral leuke manier kennismaken met bèta, techniek en IT. Tijdens het bedrijfsbezoek volgen de meisjes een programma van drie uur. Zo krijgen ze een korte introductie van het bedrijf, een rondleiding bij het Verkerk Training Center, maken kennis met (vrouwelijke) professionals en gaan hands-on aan de slag met leuke doe-activiteiten.

Waarom Girls’ Day?
Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Techniek en technologie is belangrijker dan ooit voor de samenleving. Een baan in deze sector biedt een goed salaris, baanzekerheid en daarnaast staat de arbeidsmarkt te springen om nieuw talent. Bovendien is het belangrijk voor de samenleving dat nieuwe techniek en technologie wordt bedacht, ontworpen en gemaakt door een diverse groep makers.

Kansen voor meiden en techniekbedrijven
Helaas is dat nu niet het geval: het aandeel vrouwen in bèta, technisch en IT is slechts 16%. Ook missen werkgevers een enorme pool aan talent. Uit onderzoek blijkt dat meiden al op vroege leeftijd een studie of beroep in bèta, techniek en IT uitsluiten. Dat komt door genderstereotype invloeden, een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen, weinig zelfvertrouwen in exacte vakken en het ontbreken van rolmodellen.

De rol van VHTO
Daarom organiseert VHTO - al meer dan 10 jaar - het jaarlijks terugkerende event Girls’ Day. Tijdens deze dag kunnen meiden op een laagdrempelige en vooral leuke manier kennismaken met bèta, techniek en IT.

Verkerk Training Center
Deze school biedt een mix van theoretische en praktische trainingen, gericht op jongeren met interesse in techniek. De opleiding, in samenwerking met het DaVinci College in Dordrecht, omvat zowel praktijkervaring als theoretische kennis, met persoonlijke begeleiding en aandacht. Het programma bestaat uit vier dagen per week praktijkwerk en één dag per week les op locatie en directe salariëring vanaf de start. De voordelen van het Verkerk Training Center zijn de ontwikkeling in een veilige omgeving, breed scala aan vakgebieden, versnelde diplomering, gegarandeerde baan, en volledige betaling van de opleiding door Verkerk. Dit initiatief wordt gezien als een investering in de groei van de branche, waarbij jongeren de kans krijgen om vaardigheden te ontwikkelen en een stabiele carrière op te bouwen.

Over o.b.s. De Twee Wieken
O.b.s. De Twee Wieken is een kwaliteitsschool in Zwijndrecht. Ze willen leerlingen de wereld laten ontdekken. Er is aandacht voor schoolse vaardigheden en ze geven kwalitatieve instructie op het gebied van taal, rekenen en spelling. Daarnaast creëert o.b.s. de Twee Wieken een omgeving waarin leerlingen van en met elkaar leren en is er oog voor de talenten van de leerlingen. https://detweewieken.nl/

Over Loket Zwijndrechtse Waard
Het Loket is een praktische VMBO-school. De leerlingen zijn zelfbewust en leveren een positieve bijdrage aan hun eigen ontwikkeling en aan hun omgeving. Loket leidt leerlingen op tot vakbekwame professionals van de toekomst. Hierdoor nodigen vervolgopleidingen en het bedrijfsleven de leerlingen graag uit. https://loketzwijndrecht.nl/