Afbeelding

'Een duel met RVVH betekent extra spanning'

Algemeen

"Of je nu tijdens het Ridderkerk-toernooi of in competitieverband tegen elkaar speelt, een duel met RVVH betekent altijd extra spanning," verzekert Rijsoord-verdediger Mike van Dongen (28). Rijsoord staat zaterdag voor de opdracht de neergaande lijn om te buigen. Wil RVVH uit de gevarenzone geraken, dan is voor het team van trainer Giovanni Franken een positief resultaat een must. De ingredi├źnten voor spektakel aan de Vlasstraat zijn volop aanwezig.

Ranglijst
Promovendus Rijsoord startte het seizoen in de hoofdklasse A uitstekend. In die fase werd de uitbeurt bij RVVH met een 0-2 gewonnen. Er volgde een mindere periode, maar rond de jaarwisseling stond het team van trainer Gijs Zwaan toch nog knap met 20 punten uit 15 wedstrijden in het linkerrijtje; achtste op de ranglijst, om precies te zijn. In het nieuwe jaar werd daar geen punt meer aan toegevoegd en zakte Rijsoord af naar de twaalfde plaats. RVVH vertoeft het hele seizoen al in de onderste regionen en staat met 13 punten uit achttien wedstrijden voorlaatste.

Terugval
"Nee, de kans op degradatie is bij ons geen onderwerp," verzekert Van Dongen, die als leraar in het basisonderwijs aan de kost komt. "We hoeven helemaal niet in de problemen te komen, wanneer we uit blijven gaan van onze kwaliteiten. We zijn op ons best wanneer we vanuit een gedegen organisatie de aanval zoeken. Een waterdichte verklaring voor de sportieve terugval heb ik niet direct. Misschien is het er onbewust ingeslopen om de organisatorische kant wat te verwaarlozen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de tegenstanders ons inmiddels beter kennen en zich anders op ons instellen. Het is in mijn ogen een kwestie zelfvertrouwen houden en niet met de staart tussen de benen het veld in."

Verbetering
Mike van Dongen werd gevormd bij Slikkerveer. Speelde als linkshalf, verdedigende middenvelder en kwam uiteindelijk op de linksback-positie terecht. Hij debuteerde als A-juniorr onder Steef Buijs, de toekomstige trainer van Rijsoord, in de hoofdmacht. Na een duel tussen Slikkerveer en IFC vroeg toenmalig trainer Jack van den Berg of hij trek had in een overstap naar de 'zondag' van de Ambachtse club. "Het was een sportieve verbetering. Ik wilde weleens weten wat ik nog meer kon," kijkt de verdediger terug. "Ik speelde de meeste wedstrijden mee, maar er werd toch een nieuwe speler voor mijn positie gehaald. Nou ja, dan weet je het wel. Die moet speeltijd krijgen. Ik ben daarom weer teruggaan naar Slikkerveer. Een mooi jaar, bekroond met een kampioenschap. Vervolgens klopte Rijsoord aan. Tja, dat was ook een sportieve verbetering. Of je nu tweede klasse of hoofdklasse speelt, scheelt een stuk. Tot op heden heb ik geen spijt, al zit Slikkerveer altijd in mijn hart. De beleving op zaterdag vind ik wel een ervaring. De hele vereniging is dan in de weer. Dat mis je, wanneer je bij de senioren op zondag speelt."

Kwaliteiten
"Het mag gek klinken, maar verdedigen is niet eens mijn sterkste punt," besluit de Ridderkerker. "Ik ben niet de persoon om zonder pardon een tegenstander uit te schakelen. Ik zoek altijd voetballend naar een oplossing. Kijk ik naar m'n kwaliteiten, dan noem ik me sterk aan de bal. En in wisselwerking met de andere spelers op de linkerflank kan ik in aanvallend opzicht van waarde zijn."

Tekst en foto: Michel van Straten