Afbeelding

De wilgen in het Waalbos

Algemeen

Met zijn locatie buiten 'het dorp' en zijn relatief jonge leeftijd is het niet zo gek dat het Waalbos te Rijsoord nog niet bekend is bij iedereen. Jammer, want het gebied gelegen tussen de Waal en rangeerterrein Kijfhoek heeft niet alleen prachtige flora en fauna maar ook prachtige bouwsels. Vandaag ontdekt Weekblad de Brugs José de Jong voor 'Ontdek uw regio' het Waalbos.

Wie denkt een heus oerwoud aan bomen te vinden in Ridderkerks nieuwste bos zal verbaasd opkijken. Het afwisselende gebied van ruim 190 hectare kent naast stukken bos ook struweel (begroeiing van struiken en bomen tot vijf meter hoog, red.), waterpartijen met rietkragen en open weidegebied. Het landschap is pas een paar jaar geopend, maar nu al weten velen het nieuwe natuurgebied te vinden. Niet alleen hondenbezitters komen naar het Waalbos. Ook wandelaars en fietsers maken graag een rondje. Toch zal menig Rijsoordenaar geen voet gezet hebben in het Waalbos. Niet opmerkelijk aangezien het nou niet bepaald 'op de loop' ligt.

Levende doorgang
De officiële beheerder is Staatbosbeheer maar het zijn de vele vrijwilligers die het Waalbos maken zoals het is. Maandelijks knotten zij onder andere wilgen waarvan de takken op het terrein een nieuwe bestemming krijgt. Eén van die mooie herbestemmingen is de wilgentunnel die jongeren samen met ouderen hebben gebouwd. Deze levende doorgang bestaat uit herplante wilgentenen die gewoon doorgroeien. Een mooi idee. Na elke natuurwerkdag wordt de tunnel aangevuld. Wie een korte gehurkte tocht voor lief neemt komt uit bij een koepel en waant zich even in een iglo van takken. Verrassend, aangezien de wilgentunnel vanaf het pad haast niet te zien is.

Verrassende fauna
Een andere herbestemming van de wilgentenen is het nieuw aangelegde insectenhotel. Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd de oude kast afgebrand maar de vrijwilligers legden vol moed een nieuw onderkomen voor insecten aan. Ook de vogelwand van wilgentakken, een voortdurend proces die telkens verbeterd wordt, is zeker een bezoekje aan het Waalbos waard. Met geluk kan in het Waalbos een ijsvogel gespot worden dankzij de aanleg van een ijsvogelwand. Zilverreigers, buizerds, torenvalken, bruine kiekendieven, sperwers en slechtvalken zijn ook graag geziene gasten. En af en toe laat een smelleken (kleine torenvalk) en een uil hun gezicht zien.

Toekomstplannen
Nu de eerste stappen voor het bos gemaakt zijn gaan de plannen verder. Eind vorig jaar is een schaatsbaan geopend die hopelijk deze week voor het eerst in gebruik genomen kan worden. In de toekomst wil Staatsbosbeheer rondom de inlaatvijvers Schotse Hooglanders laten lopen die de distels, een plaag voor omliggende tuinderijen, goed onder controle zullen houden. Verder staat er een bezoekerscentrum gepland naast korenmolen De Kersenboom – De Rezoordse Molen voor intimi – waar zowel IJsclub Rijsoord en Omstreken als Stichting Natuurbeheer Waalbos en Stichting De Rijsoordse Molen een thuis krijgen. Het duurzame en onderhoudsarme bezoekerscentrum zal niet alleen de drie organisaties faciliteren maar wil ook een verbindende werking hebben in Rijsoord en omstreken.

Heeft u nog mooie plekjes in uw buurt? Locaties die u buurtgenoten niet kunt onthouden? Tips voor 'Ontdek uw regio' zijn van harte welkom via jose@weekbladdebrug.nl onder vermelding van 'Ontdek uw regio!

Foto: José de Jong