Afbeelding

Kinderen met beperking ook flink in beweging bij de allereerste Koningsspelen van De Kleine Oase

Algemeen

De allereerste Koningsspelen waren dit jaar op woensdag 18 april jl. bij Kinderdagcentrum De Kleine Oase in Zwijndrecht. De kinderen met een meervoudige beperking die hier dagbesteding krijgen, sloten dit jaar voor het eerst aan bij de landelijke Koningsspelen, compleet met oranje versiering, leuke spelletjes, aftekenkaart en ouders die kwamen helpen. Net als voor basisschoolleerlingen is ook voor deze groep kinderen bewegen ontzettend belangrijk. Maar om dat voor elkaar te krijgen moet je echt aansluiten bij wat ze wél kunnen en wat bij hen past. Dat kan binnen deze groep enorm verschillen per kind.

Begeleidster Rina van Iperen en bewegingsagoge Conny Jabaay zorgden voor passende en gevarieerde activiteiten voor alle kinderen, steeds aan te passen aan de mogelijkheden van elke deelnemer. Sommige activiteiten hadden een wedstrijdelement in zich, andere waren vooral op beleven en ervaren gericht. Zo werden er koningskegels omgegooid, was er een oranje race circuit en een koninklijke kermis. "Juist voor deze kinderen lijkt het misschien niet voor de hand liggen om Koningsspelen te organiseren. Ons streven was om door aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen ook voor hen een feestelijke dag te organiseren." zo vertelt Rina.

De kinderen op De Kleine Oase krijgen met grote regelmaat een bewegingsactiviteit aangeboden. Conny Jabaay legt uit dat het hierbij altijd het belangrijkste is om uit te gaan van de mogelijkheden en interesses van de kinderen. Sommige kinderen worden door het werken met taakjes gestimuleerd om zoveel mogelijk zelfstandig in beweging te komen. Bij andere kinderen staat het ervaren van veel verschillende bewegingen centraal en wordt er veel meer gebruik gemaakt van materialen als de trampoline, de ligschommel en dikke matten.

Ook kwam er een aantal leerlingen uit groep 5 van basisschool de Impuls helpen, samen met hun ouders. Zij begeleidden ook kinderen bij de spelletjes. Een aantal weken lang komen er elke week kleine groepjes leerlingen om de beurt helpen en spelen, mooi om de bijzondere interactie met de kinderen van De Kleine Oase te zien. Andere kinderen spreken hen vaak toch het meeste aan.

Alle kinderen, hulpouders en begeleiders hebben van deze gezellige ochtend genoten!