Afbeelding

Twee 60 jarige verenigingen uit Heerjansdam houden op Burendag een 'Open Huis en Tuin'!

Algemeen

Dit jaar vieren zowel de scoutinggroep "De Ooievaars" als de volkstuinvereniging "Ons genoegen" uit Heerjansdam hun 60 jarig jubileum. Om de bewoners van Heerjansdam en omliggende gemeenten deelgenoot te laten zijn van dit heugelijke feit organiseren de twee verenigingen, die toevallig ook nog eens buren van elkaar zijn op 22 september aanstaande samen een "Open Huis en Tuin".

60 jaar Scouting
"Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen", vertelt Merijn de Graaf, voorzitter van de scoutinggroep 'De Ooievaars' uit Heerjansdam. "De Ooievaarsgroep bestaat uit 25 leden, zowel meisjes als jongens in de leeftijd van 4,5 tot 11 jaar. We kennen verschillende leeftijdsgebonden groepen, die elk hun eigen, op de leeftijden afgestemde activiteiten hebben. Wekelijks komen de groepen bij elkaar om te spelen en scoutingvaardigheden te leren. Daarnaast worden evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijks terugkerend zomerkamp, de YOTA, waarbij scouts wereldwijd contact met elkaar hebben via internet en de regionale wedstrijden met andere scoutinggroepen. "Een van de voordelen van onze kleine scoutinggroep is, dat wij geen wachtlijst hebben en je meteen met ons mee kunt doen. Daarom nodigen wij iedereen van harte uit om tijdens ons Open Huis te komen kijken wat voor leuke, leerzame en vooral uitdagende dingen onze gezellige vereniging te bieden heeft", aldus Merijn de Graaf.

60 jaar Tuinieren
Aan de oostgrens van Heerjansdam liggen de 88 volkstuinen van de volkstuinvereniging 'Ons genoegen'. "Deze tuinen worden beheerd door de 77 leden van de vereniging", vertelt Anneke Brouwers, secretaris van de volkstuinvereniging. "De leden komen uit Heerjansdam en omgeving en hun leeftijd varieert van 25 tot 95. Bij de oudere tuinders overheersen de mannen. We zien bij de jongere tuinders steeds vaker dat vrouwen een tuin huren. Hun mannen "mogen" dan meehelpen!".Naast het tuinieren kent de vereniging verschillende sociale activiteiten. Uiteraard de jaarlijkse 'Nieuwjaarsresoeptie' met veel gezelligheid en soep en daarnaast 2 x per jaar een klusdag. Klussen voor het algemeen belang. Paden opschonen, gereedschaphok opruimen, bestraten, verven en dergelijke, maar ook koffie, gezelligheid en uiteraard soep. "De sociale activiteiten zijn voor ons net zo belangrijk als de gewassen. Iedereen die graag buiten bezig is en van tuinieren houdt is welkom bij onze vereniging", aldus een enthousiaste Anneke Brouwers.

Open Huis en Tuin op Burendag
Op zaterdag 22 september, Burendag, is iedereen uit Heerjansdam en omstreken van 9.00 tot 13.00 uur van harte welkom op het volkstuincomplex en in het scouting gebouw aan de Ganzenkant te Heerjansdam. Tijdens het Open Huis kunnen kinderen van 4,5 - 9 jaar (vanaf 9 uur) en van 10 - 13 jaar (vanaf 11 uur) ontdekken wat Scoutinggroep "De Ooievaars" zoal doet. Zij kunnen gratis meedoen aan alle activiteiten. Er zal ook voor ouders voldoende gelegenheid zijn om onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade informatie in te winnen over het reilen en zeilen van de scouting in Heerjansdam. De volkstuinders willen tijdens hun Open Tuin graag laten zien hoe hun gewassen gekweekt worden en wat er zoal van de producten gemaakt kan worden. Er zijn 2 kleine tuintjes voorbereid voor mensen die wel willen tuinieren, maar niet goed weten hoe en of ze er voldoende tijd voor hebben. Er zullen rondleidingen gehouden worden en er kan geproefd worden van gerechtjes die gemaakt zijn van groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin.

Meer informatie over de verenigingen kunt u vinden op de websites: www.volkstuinverenigingonsgenoegen.nl en www.ooievaarsgroep.nl of op Facebook: Scouting Ooievaarsgroep Heerjansdam.

Tekst: Jan O'teur