Conventus (geel shirt) tegen het Utrechtse HKC in de achtervolging.
Conventus (geel shirt) tegen het Utrechtse HKC in de achtervolging. Foto: Michel van Straten

Korfballers Conventus verliezen cruciaal duel

Algemeen

Conventus is er zaterdagavond in de veldcompetitie niet in geslaagd om aansluiting te krijgen met de top van de derde klasse C. Daarvoor had gewonnen moeten worden van HKC uit de Utrechtse wijk Hoograven. Een ruststand van 11-10 in het voordeel van de Zwijndrechtse korfballers gaf nog hoop, maar uiteindelijk trokken de bezoekers met 19-21 aan het langste eind.

Teleurstelling
Trainer/coach Benno Snaphaan was vooraf zeer gebrand op een overwinning op HKC, vorig jaar nog uitkomend in de tweede klasse. Zijn teleurstelling was dan ook groot na de nederlaag. "Bij winst waren we bovenin mee gaan doen. Nee, niet meteen voor het kampioenschap, want dat zie ik naar het ervaren Ten Donck gaan, maar toch... Conventus en HKC bleken aan elkaar gewaagd. Jammer, niet gewonnen, maar toch goed gespeeld," vatte Benno Snaphaan de wedstrijd samen. "Ik kan dan ook niemand iets kwalijk nemen. De hele week is er voor honderd procent getraind en tegen HKC is er keihard gewerkt."

Trainen
Over trainen gesproken. "Als zondagploeg zijn we gewend om op vrijdagavond nog te trainen," vervolgde Snaphaan. "En dan is het best vervelend, wanneer je op zaterdag moet spelen. Omdat de herstelperiode zo kort is, kun je dan niet optimaal trainen. Gelukkig waren nu wel al m'n spelers beschikbaar, ook al omdat de bond bereid was de wedstrijd van 16.00 uur naar 18.00 uur te verzetten. Maar ja, we spelen nu eenmaal in een klasse met zaterdag- en zondagploegen. En die van de zondag moeten dan inschikken."
Achterstand
In de eerste helft keek Conventus al snel tegen een achterstand aan. De Utrechtse ploeg kwam op voorsprong op basis van lengte (bij de heren) en schotvaardigheid. De thuisclub knokte zich na een 5-9 achterstand echter terug. De gasten speelden slordiger en aan Zwijndrechtse kant klopte het eventjes allemaal. Conventus kwam weer langszij (10-10) en bij rust stond er zelfs 11-10 op het scorebord.

Licht
Na de rust (bij de stand 12-11 werd het duel even stilgelegd. Door de invallende duisternis was de veldverlichting ontstoken. Arbiter Verhagen was het er niet mee eens. Hij zou immers aangeven, wanneer er licht nodig was. Het licht ging weer uit om een kwartier later op aangeven van de scheidsrechter alsnog aan te gaan. Verhagen liet zich autoritair gelden. Het had anders gekund. Hij had het ook af kunnen doen met een 'Jongens, nooit meer doen'.

Inhaalrace
Conventus kwam nog op 14-13, maar hierna werd HKC weer de bovenliggende partij. Vijf minuten voor tijd (bij de stand) 16-21 ging de ploeg van Snaphaan nog volop in de achtervolging. De resterende tijd bleek onvoldoende voor een geslaagde inhaalrace. Bij de stand van 19-21 klonk het plaatste fluitsignaal.

Voor Conventus vond Danny van Antwerpen acht keer de korf. Walter Slingerland deed dit op zijn beurt zes keer.

Veld
Voordat de korfballers weer de zaal in gaan, speelt Conventus nog twee wedstrijden op het veld. Komend weekeinde wacht een uitbeurt bij Animo in Geldermalsen. Weer een week later komt NKV uit Nuenen op bezoek.

Tekst en foto: Michel van Straten