Afbeelding
Foto: Wim Uithol

Tweede Winter3daagse van Atos was weer hartverwarmend

Algemeen

Het kerstgevoel uiten in steun aan de voedselbank.

Op vrijdag 21 december ging om vier uur 's middags de tweede aflevering van de Winter3daagse van start. Een 72 uur durende radio en TV-marathon door ATOS (Algemene Televisie en Radio Omroepstichting Swindregt). De uitzendingen, met als doel geld en goederen bijeen te brengen voor de voedselbank, werden gemaakt in winkelcentrum Walburg. Ter gelegenheid zou, volgens de aankondiging, burgemeester Jan Heijkoop van H.I.Ambacht aanwezig zijn om de driedaagse uitzending van start te laten gaan. Maar ook Dominic Schrijer, burgemeester van Zwijndrecht was aanwezig en gezamenlijk kregen zij een confettidouche, afgeschoten door een aantal kinderen. Hiermee was de opening een feit en namen beide burgervaders plaats om via radio en lokale TV, hun mening te geven over de actie die voor de tweede keer van start was gegaan.

Ben Smit
Medewerker van Atos legt uit. "Het gaat om een inzameling voor de voedselbank H.I.Ambacht en Zwijndrecht. We zenden 72 uur non-stop uit als lokale omroep. We zamelen in middels cheques, vorig jaar hadden we dik negenduizend producten en dit jaar gaan we proberen meer binnen te krijgen. De organisatie Atos radio/ Atos RTV heeft meerdere mensen die daar aan mee gewerkt hebben, technische mensen, mensen achter de schermen, de programmamakers."

De burgemeesters
Schrijer, "Dit is een actie die past in onze gemeentes. Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die wat steun kan gebruiken en deze actie past daar perfect in." Heijkoop, "Je merkt dus dat ondanks alle voorzieningen, ondanks de sociale dienst de regelgeving vaak niet voldoet en dat mensen om heel verschillende redenen tussen wal en schip raken. Dan is het heel goed dat er praktische hulp is, heel laagdrempelig, dat mensen gewoon te eten hebben." Hierna stelde hij dat hij erg blij was dat Atos dit doet, "Maar het zorgt ook voor een bewustwording bij mensen, dat het niet vanzelfsprekend is dat er elke dag eten is." Na de eerste dag was de tussenstand al 8432 stuks.

Peter van Doorn
Als secretaris voedselbank Zwijndrecht. "Helaas zijn er in Zwijndrecht en Ambacht een groot aantal gezinnen die in armoede leven. In Zwijndrecht alleen al, zijn onder hen ruim 150 kinderen onder de 18 jaar. ledere vrijdag delen we vanuit twee locaties pakketten uit, De +/-130 basispakketten krijgen we van het distributiepunt van Voedselbanken Nederland in Rotterdam. Autoverhuurbedrijf van Gent leent ons iedere week een kleine vrachtwagen om de spullen te halen. De basispakketten vullen we aan met producten die we krijgen van bedrijven, particulieren, service clubs, kerken en scholen. Het doel van de voedselbank is tweeledig. We willen voedsel delen maar ook voedselverspilling tegengaan."

Tekst en foto: Wim Uithol