Afbeelding

Burgemeester Schrijer verkiest voorzittershamer boven ambtsketen

Algemeen

Leerde hij Zwijndrecht zo'n zes jaar geleden nog kennen via honderd ontmoetingen met inwoners, ondernemers en lokale organisaties, nu- aan het eind van zijn termijn- maakt Dominic Schrijer zijn afscheidsrondje langs de media. De burgervader legt zijn ambtsketen neer en wordt per 1 februari voorzitter van de Koninklijke BLN-Schuttevaer.

Schrijer blikt terug op zijn ambtstermijn met een tevreden gevoel. Na zijn kennismakingstournee vielen hem een aantal verrassende dingen op. "Zwijndrecht is geen dorp, daarom dachten mensen dat zij niet over een dorpse cultuur beschikten. Ik merkte na de rondgang dat er veelal een laag zelfbeeld bestond. Veel van de ontmoetingen zijn vastgelegd op film. Na vertoning ervan bleek men eigenlijk positief verrast te zijn over de indrukwekkende diversiteit aan cultuur, verenigingen en activiteiten. De Zwijndrechtenaren wisten niet van zichzelf dat ze over zo'n enorme rijkdom beschikken".

Achterstallig onderhoud
De burgervader kwam in 2013 niet bepaald in een gespreid bedje terecht en trof een gemeente aan die behoorlijk geleden had onder jarenlange zware bezuinigingen. Ook op het gebied van veiligheid en leefbaarheid was er nogal wat te wensen over, maar de Rotterdamse handen-uit-de-mouwenmentaliteit heeft zijn vruchten afgeworpen. "Er was behoorlijk wat achterstallig onderhoud. Er is veel geld uitgetrokken om een aantal ambities uit het nieuwe raadsprogramma te realiseren. Ook qua veiligheid en leefbaarheid staan we gelukkig nu in de middenmoot van de Drechtstedenstatistieken. Het is in vijf jaar tijd veiliger geworden in de gemeente, maar we zijn er nog niet helemaal", zegt Schrijer. Armoedebestrijding en huiselijk geweld benoemt Schrijer als onderwerpen waar veel aandacht voor is. "Nu het financieel beter gaat, zetten we daar eveneens stevig op in, aangezien dat relatief gezien vaak voorkomt.

Dienstbaarheid
"Besturen is vooral samenwerken met diverse partijen", is de leidraad van de sociaal bevlogen bestuurder. "Ik geloof in interactie. Doe het samen. Dus: de overheid meer naar buiten en de samenleving meer naar binnen. We hebben veel bijeenkomsten gehad op het stadhuis. Die werden heel goed bezocht. Je merkt dat daardoor het vertrouwen in de gemeente is gestegen". Toch is deze eigentijdse leiderschapsvisie niet helemaal nieuw. "Vroeger deden we dat ook al zo, maar met de huidige individualisering van de maatschappij is deze stijl wat naar de achtergrond gedrongen. Dienstbaarheid in een overheid die samenwerkt. Dat is mijn uitgangspunt." Schrijer heeft met vijfentwintig jaar ervaring in de publieke sector zijn expertise gebundeld in het boekje "Groeien aan de Maas".

Opvolger moet vooral meedoen
Voor zijn opvolger als burgemeester van de gemeente Zwijndrecht heeft de scheidende burgervader nog een goed advies om snel de harten van de inwoners voor zich te winnen. "Gewoon lekker meedoen. De nieuwe burgemeester zal vast ook een hobby hebben. Wat het ook is, je kunt je altijd wel ergens bij aansluiten".