Ada met één van haar boomschilderijen.
Ada met één van haar boomschilderijen. Foto: Wim Uithol

Ada Talen's bomen hangen in Volgerlanden

Algemeen

In eerste instantie vond ze dat het om haar schilderijen gaat en niet om haar zelf.

De wanden van het Gezondheidscentrum De Volgerlanden zijn weer voorzien van nieuwe schilderijen. Het gaat over elf acrylverfschilderijen op doek, gemaakt door Ada Talen. Kleurrijk en op een redelijk fors formaat geïnspireerd op bomen. "De schilderijen met de bomen hebben mijn voorkeur om te laten zien." Bij dat 'laten zien' zou ze het eigenlijk willen laten en wilde ze het liefst verder buiten beeld blijven, maar tijdens een gezellig interview kwamen we meer te weten over Ada en haar schilderen.

Bomen
Op de vraag hoe het tekenen en schilderen in haar leven begon is het antwoord gelijk aan negen van de tien gevallen. Als kind al graag creatief bezig, de wens om naar de Kunstacademie te gaan en toch een andere weg ingeslagen. Ada; "Na mijn pensionering ben ik eigenlijk pas gaan schilderen. Intussen heb ik wel allerlei cursussen gevolgd. Aquarellen, hier in Ambacht bij de Volksuniversiteit. In 2011 ben ik uiteindelijk bij Marjan van Breugel terecht gekomen en die heeft me echt begeleid tot wat ik nu aan het schilderen ben." Je schildert met acryl op linnen en vooral bomen. Blijft het daarbij of is het een periode? "Ik vind gezichten ook heel interessant." Wat vind je het belangrijkste in je werk, de kleur of het thema? "Het thema, kleur komt er dan later uit." Werk je naar een boodschap toe of naar het decoratieve? "Ik laat het gebeuren."

Exposeren
Het is de eerste keer dat ze haar werk exposeert en heeft er al leuke reacties op gehad. Inmiddels is ze al druk bezig met haar portretten, die ze kleurloos in zwart/wit realiseert. Waarom niet in kleur? "Ik houd het bewust in zwart/wit, niet omdat ik dat makkelijker vind. Het is juist een uitdaging om een huid met rimpels en dergelijke in zwart/wit te schilderen."

Schilderen
Zoveel mensen, zoveel motivaties om de penselen ter hand te nemen. Ada; "Ik schilder juist omdat het leven dan even stil staat. Dat is voor mij de reden om te schilderen. Het heeft een therapeutische werking. Het is heel fijn je daarin te verdiepen en dat alles naast je wegvalt."

Creatief bezig zijn
Zo is Ada een voorbeeld van een facet van kunstbeleving. Creatief bezig zijn, in dit geval het maken van schilderijen, heeft veel positieve eigenschappen. Het maken ervan is eigenlijk waar het om draait en dat de resultaten ervan positief worden ontvangen is een tweede deel ervan, maar geen hoofdzaak. Zoals Ada stelt is het schilderen, net als alle andere creatieve uitingen, op zich al een mooie invulling in een toch vaak gejaagde maatschappij. Kortom, na al die uren het plezier van schilderen reageert Ada; "Toen mijn boomschilderijen hier hingen in de gang en de wachtkamer vond ik dat echt bijzonder. Ik dacht toen echt van zo, dat heb ik toch maar gedaan."

Tekst en foto: Wim Uithol

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.