Dit is het interieur van de Dorpskerk. Ze is elke zondag geopend om 10:00 en 17:00 uur.
Dit is het interieur van de Dorpskerk. Ze is elke zondag geopend om 10:00 en 17:00 uur. Foto: Michiel van 't Einde

Nieuwe predikant in Dorpskerk

Algemeen

Afgelopen zondagochtend werd ds. J. Jongejan als predikant verbonden aan de hervormde wijkgemeente van de Dorpskerk (PKN). Dat gebeurde in een dienst, waarin ds. A. Robbertsen voorging. Hij was niet zomaar gevraagd, want ds. Robbertsen was de vorige predikant van de Dorpskerk. Na zijn vertrek bedienden verschillende gastpredikanten de gemeente, maar sinds deze week heeft ze opnieuw een eigen predikant, ds. Jongejan. Hij hield een intreepreek, nadat ds. Robbertsen hem als predikant bevestigd had. Na de dienst verwelkomden burgemeester J. Heijkoop en ds. E.E. Bouter (Elimkerk) de nieuwe predikant in een toespraak.

Ds. Robbertsen ging voor, totdat hij ds. Jongejan bevestigde als nieuwe predikant. Hierbij beloofde ds. Jongejan om de Bijbel als bron en leefregel te aanvaarden in pastoraat en eredienst. Na zijn belofte sprak ds. Robbertsen ds. Jongejan toe. "De Dorpskerk vormt een warme geloofsgemeenschap met een gereformeerde robuustheid. Dat geldt niet alleen voor het kerkelijk leven, maar ook de inhoud ervan. Zo benadrukt de Dorpskerk Gods genade en hebben haar leden behoefte aan diepgang. Verder geef ik u een Paaskaars als cadeau; haar licht staat symbool voor Gods aanwezigheid. Wellicht kunt u de kaars gebruiken als u onze geloofsleer uitlegt". Nadat ds. Jongejan de kaars gekregen had, leidde hij de verdere dienst.

Talenten
Ds. Jongejan begon met een verhaal voor de kinderen. "Een eekhoorn, konijn, arend en eend begonnen eens een sportschool met verschillende sporten. Om een diploma te halen, moest elk dier voor iedere sport slagen. Dat was lastig, want het konijn slaagde alleen maar voor hardlopen, terwijl de eend alleen maar kon zwemmen. Zo'n verscheidenheid zien we niet alleen bij dieren, maar ook bij mensen. We hebben immers allemaal eigen talenten". Dit verhaal paste bij het Bijbelgedeelte waaruit ds. Jongejan preekte. Zo legde hij 1 Korinthe 12 : 1 – 14 uit, waarin Paulus de geloofsgemeenschap vergelijkt met een lichaam. Hoewel elk onderdeel anders functioneert, zijn ze allemaal onmisbaar. In zijn preek sloot ds. Jongejan aan bij zijn komst en het doel ervan.

Samenspel
Naar aanleiding van Paulus' vergelijking preekte ds. Jongejan over het beeld van de gemeente. "Het liefst zie ik de gemeente als een zeilboot. Ze moet de zeilen zo hijsen dat ze zich laat stuwen door de wind van de Heilige Geest. Zo richt ik me op de Woordverkondiging, gebed, pastoraat en onderwijs om mensen tot Christus te brengen. Hiertoe gebruik ik mijn talenten in afhankelijkheid van God. Desondanks kan ik niet alles en evenmin overal tegelijk aanwezig zijn. Ik ben geen schaap met vijf poten en daar liggen taken voor de gemeente. Dat kan ze, omdat ze functioneert als lichaam met verschillende gaven, zoals goed kunnen luisteren of zingen. Daarbij moet een gemeente zelfs als Gods liefdevolle handen willen functioneren om mensen voor Jezus te winnen. Dit kan leiden tot een prachtig samenspel van God en mens."

Toespraken
Na de preek zong de Dorpscantorij ds. Jongejan toe: "The Lord blesses you and keeps you". Aansluitend verwelkomde Heijkoop de nieuwe predikant. "Hoewel ons dorp groeit, blijven de inwoners verdraagzaam en wonen er veel christenen. Zelf ben ik ook belijdend lid van de Dorpskerk." Daarna sprak ds. Bouter zijn nieuwe collega toe. "De jonge Bram [Robbertsen] wordt opgevolgd door Jongejan", merkte Bouter gekscherend op, waarna hij opriep om meer kerkelijke eenheid na te streven. Tot slot verwelkomde kerkenraadslid Piet Mol ds. Jongejan namens het kerkbestuur.

Tekst: Jan-Willem Schneider
Foto: Michiel van 't Einde