De vertrekkend predikant, ds. J. H. Lammers.
De vertrekkend predikant, ds. J. H. Lammers.

Afscheid ds. J.H. Lammers van Immanuelkapel

Algemeen

Afgelopen zondagmorgen nam ds. J.H. Lammers afscheid van de Immanuelkapel, een wijkgemeente van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ds. Lammers heeft de gemeente bijna twaalf jaar gediend in pastoraat en eredienst. Zo preekte hij regelmatig, waarnaast de predikant veel gemeenteleden bezocht. Tijdens zijn afscheidsdienst preekte ds. Lammers over Filippenzen 1 : 1 – 11, waarin Gods goede werk centraal staat.

In zijn preek benadrukte ds. Lammers Filippenzen 1 : 6. Hierin schrijft de apostel Paulus: "Ik vertrouw erop dat [God] die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Christus". "Deze tekst is bemoedigend, want hoewel ik afscheid neem, vertrouwen ook wij erop dat God Zijn werk in de gemeente zal voortzetten", verhelderde de predikant zijn tekstkeuze. In zijn preek verduidelijkte ds. Lammers de tekst aan de hand van drie punten: het begin van Gods werk, het vervolg en de voltooiing ervan. "In het tekstgedeelte begon Gods werk met de roeping van Paulus. Nadat God hem riep, diende Paulus God, en niet zozeer de gemeente of kerkbestuur. Zo luisterde Paulus naar Gods opdracht om naar Filippi te reizen. Nadat de apostel daar gepreekt had, ontstond in Filippi de eerste christelijk gemeente van Europa. In de eeuwen erna verspreidde het christendom zich tot in onze regionen. Hierbij bleef Christus de belangrijkste inspiratiebron".

Naastenliefde
"God inspireert mensen, doordat Hij telkens verzoening aanbiedt. Dat is nodig, omdat mensen naar het kwade neigen. Maar zodra een mens Gods liefde ontdekt, gaat die Hem liefhebben. Gods liefde leidt ook tot omzien naar elkaar, in onze gemeente en in de buurt. God helpt daarbij; Hij werkt en versterkt het christelijk geloof. Zo zullen alle gelovigen na hun dood in de hemel komen. Pas dan zal Gods werk voltooid zijn, nu is er nog plaats bij Hem." Na de preek volgden er drie afscheidstoespraken; eerst van ds. Lammers, daarna van de kerkenraadsleden C. den Hartog en B. Vonk. In zijn toespraak verwoordde de predikant zijn dankbaarheid voor de goede samenwerking. "Ik voel me verbonden met andere kerkelijke gemeentes. Zo preekte ik geregeld in andere PKN-gemeentes. Daarbij had ik goed contact met onze partnergemeente in Zjytomyr (Oekraïne). Deze gemeentes hebben me geleerd om verder te kijken dan mijn eigen kring. Verder ben ik dankbaar voor mijn lieve vrouw die me altijd steunt en meegaat. Vanuit de gemeente ervoer ik ook steun, vooral na een ingrijpende operatie in 2013. Uw meeleven leidde tot een diepe band, daarbij ben ik dankbaar dat ik mijn werk heb kunnen hervatten!" Afsluitend bedankte ds. Lammers de kosters, organisten en kerkenraadsleden voor de samenwerking.

Afscheidstoespraken
De volgende toespraak was van Den Hartog. Hij typeerde de predikant in drie woorden: "Trouw, kennis en nauwgezetheid. U was trouw in het bijwonen van alle kerkelijke vergaderingen. Verder ging u trouw voor in alle PKN-gemeentes in de regio. Kennis had u van de kerkelijke procedures en van het gemeenteleven. Daarbij kenmerkte uw inbreng zich door nauwgezetheid; u bereidde vergaderingen zorgvuldig voor, zodat u ons scherp kon houden." De laatste toespraak gaf Vonk, waarin hij pastoraat en prediking belichtte. "In het pastoraat leefde u heel trouw mee. Daarbij wilde u iedereen eerlijk en gepast benaderen. Uit uw preken bleek een grondige voorbereiding en een wijze evenwichtigheid. Dank voor uw inspanningen om de Bijbel zo tot (ons) leven te brengen!"

Tekst: Jan-Willem Schneider