Na 19 weken dicht te zijn geweest is het voor Frank Holterhuës en zijn personeel een 
opluchting om weer aan het werk te kunnen.
Na 19 weken dicht te zijn geweest is het voor Frank Holterhuës en zijn personeel een opluchting om weer aan het werk te kunnen.

Zwembaden weer open!

Algemeen

In de zwembaden De Louwert uit Hendrik-Ido-Ambacht en De Hoge Devel uit Zwijndrecht kunnen sinds 25 mei in de binnenbaden weer baantjes worden gezwommen. Ook de zwemlessen zijn in een beperkte vorm weer van start gegaan. Wel dienen de bezoekers zich aan een aantal voorgeschreven hygiëne- en afstandsmaatregelen te houden. En kan er alleen op afspraak worden gezwommen!

Welkom terug!
“Wij hebben goed nieuws, want onze zwembaden in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht zijn vanaf 25 mei weer geopend”, vertelt Frank Holterhuës, manager van beide zwembaden. Na 19 weken dicht te zijn geweest is het voor hem en zijn personeel een opluchting om weer aan het werk te kunnen. “Op een gegeven moment is het zwembad toch echt schoon”, zegt hij gekscherend, “en bovendien valt er aan zo’n spiksplinternieuw zwembad als De Louwert niet zo veel schoon te maken!”.

Banenzwemmen en beperkte zwemlessen
Geopend zijn betekent overigens wel dat alleen het banenzwemmen en een beperkte vorm van zwemlessen in het binnenbad worden hervat.
Omdat de zwemonderwijzers op 1,5 meter afstand van de kinderen moeten blijven kan alleen aan kinderen, die de hele les in het diepe bad zwemmen, vanaf de kant les worden gegeven. Daarom wordt begonnen met de groepen A, dit zijn alle kinderen die om 18.00 uur zwemmen en de kinderen die voor het B, C en zwemvaardigheidsdiploma oefenen. Ook de turbocursussen A en C op zaterdag vallen hieronder. Vooralsnog blijven de recreatie- en instructiebaden, de buitenbaden en de andere sportfaciliteiten nog gesloten. En dat geldt ook voor de horeca.

Veiligheid boven al!
“Wij hebben de laatste dagen hard gewerkt om de zwembaden en de faciliteiten zo in te richten, dat de veiligheid van onze bezoekers en onze medewerkers gewaarborgd worden”, vervolgt Frank. “Hygiëne en voldoende afstand kunnen houden zijn daarbij de belangrijkste maatregelen. En dat is ons gelukt. We hebben een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen, die een verantwoorde toegang tot de zwembaden mogelijk maken. Bovendien besteden wij extra veel tijd aan schoonmaak en hygiëne”.

Anders dan normaal
“Onze bezoekers zullen overigens wel merken dat het anders gaat dan ze gewend zijn. Wanneer ze griep- of verkoudheidsklachten hebben moeten ze thuis blijven en mogen ze niet komen zwemmen. Kunnen ze wel komen zwemmen, dan dienen ze zich aan de volgende regels te houden: Je gaat thuis naar het toilet en onder de douche en trekt daar je zwemkleding aan, Bij binnenkomst in het zwembad desinfecteer je je handen en wacht je op jouw beurt in de vakken. Je volgt de verplichte looproute en houdt steeds 1,5 meter afstand. Je gebruikt alleen je eigen zwemmateriaal, handdoek en bidon, neemt jouw afval mee naar huis en gaat na afloop thuis douchen en naar het toilet”. Het thuis douchen is overigens een maatregel, die volgens de huidige RIVM-regels tot 1 juli van kracht is.


Zwemmen op afspraak
“Veilig zwemmen kan alleen als we het aantal bezoekers beperken. Daarom vragen we iedereen, die wil komen zwemmen om van te voren een plekje in ons zwembad te reserveren. Zonder reservering is het helaas niet mogelijk om te komen zwemmen. Dat geldt voor banenzwemmen en later ook voor de andere activiteiten. Alleen op die manier kunnen we het voor de zwemliefhebbers mogelijk maken om ook in deze tijd van het zwemmen te genieten”, aldus Frank tot slot.
Om te reserveren kun je voor De Hoge Devel tijdens de openingsuren bellen met 078-6102023 en voor De Louwert met 078-6812260.

Tekst: Jan O’teur
Foto: Sportfondsen