“De Zwijndrechtse Waard is een klein plekje op de landkaart, maar ook op dit kleine plekje zijn nog vele mooie stukjes groen te vinden”.
“De Zwijndrechtse Waard is een klein plekje op de landkaart, maar ook op dit kleine plekje zijn nog vele mooie stukjes groen te vinden”.

Stichting Natuur & Landschap - Zwijndrechtse Waard

Algemeen

De Stichting Natuur & Landschap - Zwijndrechtse Waard bestaat sinds 1989, evenals de Vereniging Arboretum Munnike Park. Vandaar de plek van het informatie centrum ’t Weetpunt: midden in het Park langs de Devel bij de Munnikensteeg.

Jong & oud
Het idee was en is jong en oud te betrekken bij behoud van groen en verbetering van het milieu, vooral in de Zwijndrechtse Waard. Veel vrijwilligers zijn daar bij betrokken. Samenwerking met bestaande natuur- en milieuorganisaties en overheid spreekt vanzelf. Denk aan IVN, Natuur- & Milieufederatie – Zuid-Holland en de gemeenten Zwijndrecht en HI Ambacht.

Naaste omgeving
Natuur, milieu, landschap in onze naaste omgeving gaat ons allen aan. Duurzaamheid is leidraad. Vandaar dat SN&L-ZW nauw betrokken is bij de Duurzaamheidsmarkt in het kader van de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober – de 10de van de 10de).

’t Weetpunt is de werkplek van waaruit de activiteiten worden ontplooid. In de Corona tijd moesten de openingen op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag worden stopgezet. Evenals de lessen door schoolgidsen aan leerlingen uit het basisonderwijs.

Gastvrouwen en/of –heren
Als het ’t Weetpunt open is, zijn daar gastvrouwen en/of –heren. De groep vrijwilligers die daar voor nodig is, behoeft uitbreiding. Zij zijn “het gezicht naar het publiek”. Zij heten bezoekers welkom en zijn beschikbaar om vragen te beantwoorden. Daarnaast zorgen zij o.a. voor koffie of thee en voor het afspelen van informatieve films, gericht op de Zwijndrechtse Waard.

Het gehele jaar door organiseert IVN natuuractiviteiten voor de jeugd. Een zaterdag- en/of een woensdagmiddag van de maand maken de kinderen met hun (groot) ouders op een ongedwongen manier kennis met de natuur in hun directe omgeving. Het programma is te vinden op de website: www.natuur-zw.nl.

Schoolgidsen
De Schoolgidsen ontvangen op jaarbasis meer dan 4000 leerlingen in de natuur op meerdere locaties: ’t Weetpunt, de Kiboehoeve en de Hooge Nesse; de Frelustal, het Jeugdspeelpark, de Sophiapolder in Hendrik-Ido-Ambacht; de Molenwei en ’t Waalpad in Heerjansdam. Voor het schooljaar 2020-2021 hebben alle scholen in de Zwijndrechtse Waard hun groepen opgegeven voor de natuureducatie. Soms kan voor vervoer gebruik worden gemaakt van een bus. Elke school ontvangt voor het begin van het cursusjaar alle informatie. Schoolgidsen worden opgeleid door het IVN en komend voorjaar wordt weer een schoolgidsencursus opgestart. Om 4000 of meer kinderen te ontvangen zijn er heel wat nodig.

Werkgroep Flora & Fauna – Zwijndrechtse Waard / Werkgroep Natuuronderhoud Z W
Een hele mond vol. Deze werkgroep was ooit de Vogelwerkgroep Zwijndrechtse Waard, maar er is meer te zien en te ontdekken dan vogels. De Flora en Fauna WG organiseert in de winter lezingen in ’t Weetpunt en ‘s zomers excursies, bijvoorbeeld op de Hooge Nesse. Bovendien wordt met enige regelmaat een digitale Nieuwsbrief verzorgd. Gratis De Werkgroep Natuuronderhoud werkt elke 10 dagen op de Hooge Nesse om de natuur ietwat in bedwang te houden. Mensen moeten er wel van kunnen genieten.

Meer informatie? www.natuur-zw.nl