Een van de moderne operatiekamers in Zwijndrecht, die gewoon open zijn. “We willen niet dat patiënten door corona onnodig lang moeten wachten.
Een van de moderne operatiekamers in Zwijndrecht, die gewoon open zijn. “We willen niet dat patiënten door corona onnodig lang moeten wachten. Foto: Frederike Roozen - Slieker

Operatiekamers in Albert Schweitzer ziekenhuis Zwijndrecht draaien door

Algemeen

In de zorg lijkt alles nu om corona te draaien. Veel reguliere zorg is weer stopgezet, net als tijdens de eerste golf in het voorjaar. Maar op de operatiekamers van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht gaan de operaties waar geen overnachting bij nodig is, nog dagelijks door. “Het is belangrijk dat we niet opnieuw achterop raken met gewone ingrepen, die voor patiënten ook erg belangrijk zijn”, vertelt orthopedisch chirurg Pieter van der Woude.

Voor hem en zijn collega-orthopeden betekent dit dat zij ook in deze merkwaardige tijd elke dag staan te opereren. “Alleen operaties waarbij een nieuwe prothese wordt geplaatst liggen tijdelijk stil, omdat hiervoor een of meer overnachtingen nodig zijn.” Slapen in Zwijndrecht kan momenteel niet. Alle klinische bedden en bijbehorende verpleegkundigen zijn vanuit Zwijndrecht overgeheveld naar de locatie Dordwijk, om daar bij te springen in de coronazorg.

Van der Woude: “Wij kunnen gelukkig heel veel doen in dagbehandeling, waarbij de patiënt aan het einde van dag weer naar huis gaat. Denk aan meniscus- en kruisbandoperaties van de knie, enkelbandoperaties, teenoperaties en ingrepen wegens schouderinstabiliteit of pees- en slijmbeursgerelateerde klachten. Patiënten hoeven hiermee dus zeker niet te blijven lopen, huisartsen kunnen verwijzen zoals altijd.” Op de locatie Zwijndrecht opereren ook onder meer de specialismen Chirurgie, Plastische Chirurgie, KNO, Gynaecologie en Urologie gewoon door, voor het hele spectrum aan ingrepen waarbij niet hoeft te worden overnacht. In tegenstelling tot op de locatie Dordwijk liggen in Zwijndrecht geen operatiekamers stil.

“In Dordrecht is dat wel het geval, daar gaan nu alleen spoedeisende operaties door”, legt Van der Woude uit. “De druk op bedden en verpleegkundigen is daar hoog, wegens de grote aantallen coronapatiënten. Dat wij in Zwijndrecht doorgaan met opereren, hindert de coronazorg niet. Ook zou Dordwijk er geen baat bij hebben wanneer wij hier zouden stoppen. Juist daarom is het zo enorm belangrijk dat operaties niet opnieuw stilvallen. Patiënten moeten niet te lang hoeven wachten op een ingreep.”

Tijdens de eerste coronagolf werd bijna alle geplande zorg in ziekenhuizen stopgezet. “We wisten toen nog weinig van corona en hadden geen idee welke kant het zou opgaan”, vertelt Anneke Sanderse namens de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Ook hadden we toen het OK-personeel nodig om op de IC te helpen. Maar nu, in de tweede golf, ligt er minder druk op de IC.” Naar de toekomst toe, mag corona de gewone zorg niet te veel gaan verdringen, bepleit Sanderse. “Het moet naast elkaar kunnen doorgaan, ook al is nu een flinke opgave. Wij hebben het geluk dat we in Zwijndrecht een zeer modern operatiecomplex hebben, terwijl er op die locatie geen coronapatiënten zijn. Het enige wat patiënten daar nu merken, zijn de maatregelen die overal gelden: mondkapjes en handhygiëne. Ook vragen we iedereen die het gebouw binnenkomt om enkele korte vragen te beantwoorden over hun gezondheid. Zo houden we onze locaties zo veilig mogelijk.”