21e eeuwse vaardigheden zijn zo belangrijk voor de kinderen
21e eeuwse vaardigheden zijn zo belangrijk voor de kinderen

SOLve|IT is een speerpunt bij SOL Admiraal & SOL Krommeweg

Algemeen

Elke week staan er weer groepen van SOL Admiraal & SOL Krommeweg te trappelen om naar de SOLve|IT-lessen van meester Roald van der Laan te gaan. Naast de lessen van de eigen leerkrachten en de ontdekhoeken in de groepen zijn deze lessen de kers op de taart. 

Stellingen op SOL
Vrijdag 6 november was de start van een nieuwe SOLve|IT Projectles. De groepen 7 kregen de projectles ‘Stellingen Op SOL’. Roald: “-Stellingen Op SOL- is een les waarbij de kinderen in groepjes een interessante stelling bedenken. Vervolgens zetten zij een film in elkaar waarbij een presentator deze stelling kenbaar maakt en diverse mensen vraagt of ze het eens of oneens zijn met de stelling. Het filmpje lijkt daardoor een beetje op een Jeugdjournaal-item. Wat vond ik het mooi om te zien hoe de kinderen hiermee bezig waren! De diversiteit aan stellingen was groot, en vaak met veel humor werden de filmpjes in elkaar gezet. Wat betreft ICT-vaardigheden leerden de kinderen onder andere het gebruiken van een afbeelding met transparante achtergrond. Dit is heel handig om bijvoorbeeld filmpjes te voorzien van een logo en nog veel meer. Opvallend was ook de zelfstandigheid waarmee de kinderen hun filmpjes monteerden; eigenlijk hoefde ik (of de onmisbare tutors uit groep 8) heel weinig te helpen. Ik merkte dat ze (na meerdere lessen in de afgelopen jaren) al heel vaardig waren met het -toch redelijk complexe- montageprogramma. Supertrots dus op ze!”

Het spreekt voor zich dat Roald elke week weer met veel plezier de lessen voor alle groepen van SOL Admiraal & SOL Krommeweg voorbereidt en geeft. En niet alleen meester Roald vindt het fantastisch, ook alle kinderen. Veel kinderen gaan thuis ook gelijk met onderdelen van het programma aan de slag.