Afbeelding

Aandacht voor jonge mantelzorgers op school

Algemeen

1 op de 5 jongeren groeit op in een zorgsituatie. Het gaat om een gezinslid met een langdurige ziekte, een beperking, een verslaving of pychische kwetsbaarheid. Deze jongeren groeien op met extra zorg voor hun broer, zus of ouder. Diverz Jongerenwerk en MEE Mantelzorg zijn een actie gestart om aandacht te vragen voor deze groep. Patricia van Steen, schoolmaatschappelijk werker Loket Zwijndrecht, was direct enthousiast om mee te werken.

Jonge mantelzorgers (tussen 8 en 24 jaar) hebben extra taken in huis en/of er gaat veel aandacht uit naar het gezinslid. Dit heeft vaak invloed op sociale contacten, schoolprestaties en hobbies. Ze hebben moeite zich te concentreren of gaan juist extra hun best doen op school. Het maken van eigen keuzes kan lastiger zijn.

Patricia herkent dat deze groep extra aandacht nodig heeft: “Door de jonge mantelzorgers te (h)erkennen kan je steun bieden. Hierdoor kunnen ze beter (leren) omgaan met de situatie.”
Joanna Henraat (Diverz) en Natascha Hessels (MEEMantelzorg) zijn een actie gestart om scholen en jongeren te informeren. Er zijn uitdeelpakketjes speciaal voor de jongeren en informatie voor docenten, zorgmedewerkers en ouders. Afgelopen vrijdag zijn de eerste pakketjes met enthousiasme ontvangen door Patricia van Steen en Jessica de Moree, stagiaire.

Werk je op een basisschool of het voortgezet onderwijs en wil je hier meer over weten? Ben je mantelzorgende ouder of ben je zelf jonge mantelzorger? Neem dan contact op met Joanna Henraat 06 – 33616702 j.henraatdiverz@info of Natascha Hessels 06- 12998344 natascha.hessels@meemantelzorg.nl.

Informatie over mantelzorg is te vinden op www.viverasociaalwijkteam.nl