Afbeelding
Foto: E.Boros

Drechtsteden gaat inwoners met schulden sneller benaderen

Algemeen

Volgend jaar wordt informatie over betalingsachterstanden automatisch gedeeld met gemeenten en de sociale dienst. Daarom kan de gemeente of Sociale Dienst Drechtsteden vanaf 2021 contact opnemen wanneer een inwoner in de Drechtsteden een betalingsachterstand heeft bij een woningcorporatie, energieleverancier, drinkwaterbedrijf of zorgverzekeraar. Zo kunnen betalingsachterstanden in een vroege fase aangepakt worden en kan hulp geboden worden bij het regelen van geldzaken en het voorkomen en oplossen van schulden.

Landelijke wetswijziging vanaf 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 wijzigt de wet waardoor de Sociale Dienst Drechtsteden, gemeenten, nutsbedrijven, verzekeraars en woningcorporaties gegevens van inwoners met betalingsachterstanden uitwisselen. Na de wetswijziging mogen de sociale dienst en gemeenten op basis van signalen over betalingsachterstanden uit eigen beweging schuldhulp aanbieden. Schulden kunnen zo vroeger gesignaleerd en aangepakt worden.

Schuldenproblematiek neemt toe
Naar schatting hebben 1,4 miljoen huishoudens in Nederland problematische schulden of lopen het risico daarin te belanden. De verwachting is dat deze aantallen toenemen als gevolg van de coronacrisis. Mensen met financiële problemen en/of schulden vragen vaak niet om hulp. Ze proberen zo lang mogelijk zelf tot een oplossing te komen en zien de ernst van het probleem niet altijd in. Schuldhulpverlening zien ze als het laatste redmiddel voor de allerergste gevallen. En zo zien ze zichzelf meestal niet. Bij degenen die zich uiteindelijk melden bij schuldhulpverlening, is het financiële probleem vaak ernstig. Gemiddeld gaat het dan om een schuld van 40.000 euro. Ook melden inwoners zich te laat bij de lokale wijkteams in de gemeenten.

Regionale samenwerking met lokale werkwijze per gemeente
De Sociale Dienst Drechtsteden werkt samen met de 7 Drechtsteden-gemeenten om schulden in een vroeg stadium aan te pakken. Elke gemeente heeft hierin een lokale werkwijze. Zo zorgen de sociale dienst en 7 gemeenten er uiteindelijk samen voor dat elke inwoner in de Drechtsteden zelfstandig en volwaardig kan leven, werken, wonen en meedoen in de samenleving.

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.