Wim de Geus, de nieuwe directeur van De Blije Borgh
Wim de Geus, de nieuwe directeur van De Blije Borgh

Wim de Geus, de nieuwe directeur van De Blije Borgh

Algemeen

Op 4 januari begon Wim de Geus zijn eerste werkdag als nieuwe bestuurder van zorgorganisatie De Blije Borgh. Hij heeft de afgelopen 2 maanden benut om alle facetten van dit kloppende hart van de ouderenzorg in Hendrik-Ido-Ambacht te leren kennen. Hoogste tijd om hem aan u voor te stellen en hem naar zijn ervaringen en plannen te vragen.

Wie is Wim de Geus?
Wim de Geus, de nieuwe directeur van De Blije Borgh, is 55 jaar jong, woont in Rotterdam, is getrouwd en is de trotse vader van 2 dochters. In zijn vrije tijd fietst hij graag en doet aan fitness. Zijn levensmotto is: ‘Volg je hart, dat klopt altijd’, een doordenkertje!
Wim heeft inmiddels een boeiende loopbaan achter de rug. Afgestudeerd aan de faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht heeft hij 5 jaar als godsdienstleraar les gegeven. Daarna besloot hij het over een totaal andere boeg te gooien en ging als manager in de gezondheidszorg bij diverse commerciële bedrijven aan het werk. Toen ze bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen een manager met een hart voor de zorg en een sterk commercieel gevoel zochten was hij de aangewezen man. Hij werkte er ruim 7 jaar in verschillende functies, het laatst als directeur van het Amalia Kinderziekenhuis.

Directeur van De Blije Borgh
Wim vertelt: “Na het Radboud Ziekenhuis heb ik voor relatief korte perioden als interim-manager bij een aantal zorginstellingen gewerkt. Daar ontwikkelde zich een warme belangstelling voor de ouderenzorg en de wens om mij voor een langere periode aan een zorginstelling te binden. Toen de functie van directeur van De Blije Borgh langs kwam heb ik dan ook niet lang geaarzeld. Doorslaggevend waren voor mij het lovende rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en de enthousiaste informatie, die ik kreeg tijdens een rondleiding door een medewerker, die ik nota bene zelf bij de toenmalige directie van De Blije Borgh had aanbevolen!

Zijn eerste ervaringen
Tijdens zijn kenninsmakingsweken met de medewerkers, de vrijwilligers en de bewoners van De Blije Borgh werd Wim getroffen door de prachtige organisatie en de bevlogenheid van de betrokken mensen. “Zonder uitzondering heeft iedereen hier het hart op de goede plaats. Men is intrinsiek geïnteresseerd om goede zorg te verlenen. Niet omdat het van hun wordt verwacht, maar geheel vanuit hun eigen motivatie”.
Uiteraard heeft corona een belangrijke rol gespeeld bij zijn eerste ervaringen in De Blije Borgh. Wim: “corona is alom tegenwoordig bij alles wat je doet en organiseert. Gelukkig kan er al weer het één en ander, waardoor bewoners uit hun isolement en dreigende eenzaamheid worden verlost. Zo wordt er op de etages gezamenlijk gegeten en zijn enkele dagbestedingen weer opgestart. Ook kunnen de bewoners weer naar de kapper!”. Alle bewoners hebben inmiddels een eerste prik gehad en deze week worden ze voor de tweede keer gevaccineerd.

Zijn toekomstplannen
Plannen voor de toekomst van De Blije Borgh heeft Wim volop. “Voor dit jaar zetten we in op de volgende 3 thema’s: duurzaamheid, ICT en thuiszorg. Zo worden in de komende maanden 180 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd en zijn we in gesprek met HVC over de mogelijkheden van aansluiting op een toekomstig warmtenet. Wat betreft de thuiszorg gaan we veel meer gebruik maken van de mogelijkheden, die de elektronische snelweg ons tegenwoordig biedt. Mobiele apparaten moeten er voor zorgen, dat we sneller, efficiënter en veiliger voor onze thuiswonende cliënten kunnen gaan zorgen. Door daarbij ook gebruik te gaan maken van het zorgpakket Volledig Pakket Thuis kunnen wij ze zo veel mogelijk ontzorgen, waardoor ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen”, aldus Wim de Geus, die duidelijk zin heeft in deze nieuwe uitdaging.

Tekst en foto: Jan O’teur