Afbeelding

Cafetaria De Brug al heel wat jaren een begrip!

Algemeen

Veertig bewogen jaren waren het voor Rinus van Lonkhuizen, eigenaar van cafetaria De Brug aan de Ringdijk. “Veertig jaar zit ik al in het vak van cafetariahouder en het voelt nog iedere dag als mijn roeping”. Het is de inleidende zin voor een gesprek met een man die het leven leeft en daarin zijn hart volgt. “Als cafetariahouder doe je niet onder voor een sociaal werker”, zegt hij, “naast de kwaliteit van je product zijn het vooral de mensen waar je oog en oor voor hebt. Respect en aandacht heb ik voor al mijn klanten of het nu een directeur is of een gewone man, zij zijn mij allemaal evenveel waard”. 

Aanvankelijk was hij werkzaam in de scheepsbenodigdheden. Toen zijn zwager hem vroeg als bijbaantje in zijn cafetaria te komen werken was Rinus verkocht. “Ik vond direct mijn draai in die wereld en ik voel mij er nog iedere dag gelukkig bij”. Eind jaren negentig begon hij voor zichzelf en na een kortstondig avontuur in Rotterdam keerde hij terug naar ‘zijn’ Zwijndrecht. “Als geboren en getogen Zwijndrechtenaar weet ik als geen ander waar mijn hart en mijn thuis ligt”, zegt hij.

“Ik zie nog voor mij hoe ik hier aan de Ringdijk in november 2003 een doorstart maakte. Het was op een donderdag dat ik besloot de tent te openen. Ik zie het wel dacht ik. Nou ik heb het geweten! Mensen stonden die middag en avond tot aan de kruising in een lange rij te wachten”, vertelt hij ademloos, “mensen die stuk voor stuk vertelden dat zij blij waren dat ik er weer was en ik was blij dat ik weer de heerlijkste dingen voor hen kon bakken”.

Je kan het zo gek niet verzinnen of cafetaria De Brug maakt het klaar en levert het. “Met kerst bijvoorbeeld maken wij de heerlijkste salades”, vertelt Rinus enthousiast. “Ook het klaar maken van warme maaltijden voor een veelheid aan bedrijven, wij draaien onze hand er niet voor om”, gaat hij verder. Daarmee heeft cafetaria De Brug een stevige plek ingenomen binnen Zwijndrecht en omstreken. “Ja, ik denk dat De Brug een begrip is”, vertelt Rinus, “ik zie hier ook klanten uit Dordrecht, Ambacht en Heerjansdam. Of het nu de ouderwetse kroket met draadjesvlees of de mega populaire frikandel XXL is, mijn klanten komen allemaal voor iets lekkers. Bij cafetaria de Brug kan je dagelijks langs voor een kroket of een buffet en alles wat ertussenin zit”.

Rinus glimlacht als hij zegt, “Ik ben heel dankbaar dat wij ondanks deze moeilijke tijd toch goed draaien. Natuurlijk leef ik mee met collega-ondernemers die het moeilijk hebben, maar ik ben blij dat wij open zijn. Ik dank mijn klanten en mijn personeel voor zoveel vertrouwen door al die jaren heen. Misschien zit daar ook wel het geheim”, gaat hij verder, “voor mij geldt altijd, kwaliteit voorop en dan pas de prijs. Eerlijk zijn, mensen in hun waarden laten en kwaliteit leveren dat is waar het allemaal om draait. Ik zie mensen graag terugkomen, immers een klant is pas een klant als hij of zij terugkomt. Ik ga voorlopig nog heel wat jaren door. Cafetariahouder is mijn roeping en je roeping verloochen je niet!”

Cafetaria De Brug
Ringdijk 660
3331 LK Zwijndrecht
T. 078 612 7137
W. www.cafetariadebrug.nl 

Tekst en foto: Jan Westhoff