Burgemeester Jan Heijkoop en voorzitter van de Oranjevereniging Eyup Karso
Burgemeester Jan Heijkoop en voorzitter van de Oranjevereniging Eyup Karso

Blog Oranjevereniging burgemeester Heijkoop

Algemeen

Regelmatig zal de Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana een blog delen over diverse onderwerpen rondom Koningsdag. Hiervoor gaan we ook in gesprek met leden, sponsoren en de burgemeester. Deze maand staat het onderwerp ‘Feest van ontmoeting’ centraal. We mochten aanschuiven bij een gesprek tussen burgemeester Jan Heijkoop en Eyup Karso, de voorzitter van de Oranjevereniging.

Als je kijkt naar de definitie van Koningsdag, lees je: ‘Feestdag ter gelegenheid van de verjaardag van de koning’. Maar, inmiddels is Koningsdag meer dan zomaar een feestje. Zoals de burgemeester ook aangeeft is Koningsdag inmiddels een van de belangrijkste feesten voor Hendrik-Ido-Ambacht. Maar wat maakt Koningsdag bij ons zo bijzonder?

Er zijn meerdere verhalen bekend van mensen, die ieder jaar voor Koningsdag terugkomen naar Hendrik-Ido-Ambacht. Struinen over de braderie, om alle festiviteiten te zien of genieten op de kermis. Bovenal om vele kennissen en vrienden van vroeger weer even te zien.

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is in de afgelopen 20 tot 25 jaren ontzettend gegroeid. De burgemeester zegt hierover: “Juist door die grote groei, waarbij iedereen verschillende achtergronden heeft, is het fijn als er feesten zijn voor iedereen. Zo’n dag werkt verbroederend. Mensen leren elkaar kennen en het draagt bij aan de verbinding”.

Een van de eerste dingen die voorzitter Eyup Karso zegt is: “Koningsdag is voor en door Ambacht, we hopen en willen dan ook dat iedereen meedenkt en ideeën aandraagt voor Koningsdag”.

Een ding is zeker, op Koningsdag loop je altijd iemand tegen het lijf en maak je even die gezellige babbel. Of het nou een oude bekende is, of je ontmoet een nieuw iemand. Je bent in gesprek, de sfeer is fijn en je bent er even tussenuit.

Ik hoop ook dat vele mensen, ook na de coronaperiode terug zullen blijven komen naar Ambacht voor Koningsdag, zodat we elkaar kunnen blijven ontmoeten op deze feestelijke dag.