Afbeelding

Praktijkles dode hoek op Willem III-school

Algemeen

“Wie weet wat een dode hoek is?” Zo begint instructeur Erwin zijn verhaal. Op woensdag 14 april was hij samen met chauffeur Carlo te gast op de Stadhouder Willem 3 school in Hendrik-Ido-Ambacht. De groepen 7 en 8 kregen een mix van theorieles en praktijksituaties voorgeschoteld. Als Erwin een leerling vraagt om een denkbeeldig stuur vast te houden en hij een schaar voor haar tafel op de grond legt (“… dat is de jongen die naast je zit, maar nu zit jij hoog in de cabine en staat hij vlak voor je cabine. Kan je hem zien? Nee? Dan leg ik hem wat verder bij je tafel vandaan. En nu? Nu wel hè?”), is de klas één en al luisterend oor. Stukje bij beetje wordt het de jongens en meiden duidelijk wat een dode hoek bij grote voertuigen inhoudt en hoe ze ermee om moeten gaan.

Na een korte film waarbij vragen moeten worden beantwoord, wordt de groep gesplitst en gaan de leerlingen naar buiten. Daar staat een echte vrachtwagen klaar en kunnen de jongens en meiden zelf ervaren hoe het is om in de cabine te zitten en het verkeer te overzien. De vuistregel “blijf rechts en ruim achter de vrachtauto” en “houd minimaal 3 meter afstand rondom een groot voertuig” worden op een speelse manier onder de aandacht gebracht.

Voor ze het weten is de ochtend omgevlogen en staan de ouders met hun fiets bij het hek te wachten om hun kinderen op te halen. De rustige straat verandert binnen een paar minuten in een gekrioel van steps, skeelers en fietsjes. In de verte draait een vrachtwagen de straat van een supermarkt in. “Rechts en ruim erachter”, denkt het meisje met haar gloednieuwe fiets. Die is klaar om na de zomer naar de middelbare school te fietsen. Met dank aan Erwin en Carlo, die samen met de meesters, juffen en Veilig Verkeer Nederland de verkeerslessen verzorgen.

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.