De Willem de Zwijgerstraat, eens de kleurigste straat van Ambacht
De Willem de Zwijgerstraat, eens de kleurigste straat van Ambacht

Bewoners moeten gedwongen verhuizen

Algemeen

Na de oude wijk Oostendam gaat binnenkort een tweede, ouderwets gezellig volksbuurtje in Hendrik-Ido-Ambacht verdwijnen. Woningcorporatie Rhiant gaat de huurwoningen in ‘De Oranjebuurt’ in de komende jaren slopen om er vervolgens een geheel nieuwe wijk te bouwen. Veel mensen wonen al jaren met plezier in de oranjebuurt en moeten nu gedwongen hun woning verlaten. Wij vroegen aan een bewoonster, die hier al heel lang woont wat de gedwongen verhuizing voor haar betekent.

‘De Oranjebuurt’ wordt herontwikkeld
Eind 2019 werden de bewoners van de eengezinswoningen aan de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat er door woningbouwcorporatie Rhiant van op de hoogte gebracht, dat hun woningen in de komende jaren worden vervangen door nieuwe appartementen en eengezinswoningen. Dit project heeft als naam ‘De Oranjebuurt’ gekregen.
De sloop van de woningen betekent dat de bewoners naar een andere woning moeten verhuizen. “Wij realiseren ons dat dit voor de bewoners ingrijpend is. Veel mensen wonen hier al jaren met plezier en het is niet niks je woning te moeten verlaten”, aldus Carlo Oostindie, directeur-bestuurder van Rhiant indertijd.

Mijn buurt!
Maja van den Berg, een geboren en getogen Ambachtse van 65 jaar jong vindt het vreselijk, dat zij, na 33 jaar met plezier in de Oranjebuurt te hebben gewoond, ‘haar buurt’ moet gaan verlaten. Tussen de verhuisdozen in - over 2 dagen gaat ze verhuizen - vertelt zij: “Mijn ouders hebben in de Margrietstraat gewoond. Ik ben in deze buurt opgegroeid en toen de mogelijkheid zich voordeed ben ik maar wat graag in de Willem de Zwijgerstraat gaan wonen. Het zijn op zich fijne jaren ‘50 woningen met een knots van een achtertuin en ruimte voor een blokhut en een grote vijver voor de Koi karpers van mijn man. Hoewel wij in de loop der jaren heel veel aan de woning hebben vertimmerd en opgeknapt snap ik met pijn in mijn hart goed dat deze woningen nu worden gesloopt. Ze zijn echt aan een volledige vernieuwing toe!”.

Een echte ouderwetse volksbuurt
“De Oranjebuurt is nog een ouderwetse volksbuurt. Daarmee bedoel ik, dat de mensen uit de buurt naar elkaar omzien, elkaar in positieve zin in de gaten houden en er voor elkaar zijn. Om hulp hoef je niet te vragen, die krijg je gewoon. Ben je ziek, hulpbehoevend of oud, er staat altijd wel iemand klaar om je te helpen. Ben je aan het klussen of tuinieren, er is altijd wel een buurman, waar je op kan terugvallen. We lopen elkaar niet plat, maar zijn er voor elkaar als het nodig is”. Wat aan de Oranjebuurt ook altijd is opgevallen zijn de goed verzorgde tuintjes en het gekleurde straatmeubilair. “We hebben indertijd in de Willem de Zwijgerstraat met elkaar besloten mee te doen aan de gemeentelijke actie voor het zelfbeheer van het openbaar groen. En daarnaast de saaie bankjes van een kleurtje te voorzien, grote bakken met planten neer te zetten en lampionnen en vogelkastjes in de bomen te hangen”, aldus Maja. En daarmee werd het de kleurigste straat van Ambacht!

Terug naar de Oranjebuurt?
Maja heeft een huis gevonden op de Volgerlanden, maar of ze daar zal aarden? Maja: “We gaan het een paar jaar aanzien, maar als ik er niet kan wennen ga ik zeker weer terug naar mijn eigen oranjebuurtje. Ook al weet ik, dat het daar nooit meer zo zal zijn als het was. Het gaat tenslotte om de mensen en daarvan is bekend dat niet meer dan zo’n 3% terugkeert naar hun oude buurt!”.

Tekst en foto: Jan O’teur